В Україні вшановують ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

В Україні вшановують ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

Укрінформ
Майже 600 тисяч людей брали участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, приблизно третина із них - 165 тисяч - отримали інвалідність.

Про це з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається 14 грудня, нагадують в Міністерстві енергетики, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається, через Чорнобиль пройшли й понад 10 тисяч українських енергетиків. “Але катастрофа озвалась і через десятиліття. Тому у 2012 році почалася реалізація проєкту “Укриття”. Рухома конструкція довжиною 165 метрів і вагою понад 36 тис. тонн накрила четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС. Термін експлуатації укриття - 100 років. Учасники ліквідації наслідків аварії знову продемонстрували як ефективні інженерні рішення, так і виняткову відвагу й жертовність”, - зазначили в Міненерго.

Щороку 14 грудня в Україні вшановують подвиг ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Саме цього дня в 1986 році завершилося будівництво захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС.

За даними Національної соціальної сервісної служби, нині в Україні мешкають більше 181 тис. учасників ліквідації наслідків аварії. Ще понад півтора мільйона наших співвітчизників мають статус осіб, що потерпіли від Чорнобильської катастрофи (323 тисячі з них — діти).

Президент Володимир Зеленський подякував ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС 1986-го року та висловив сподівання, що парламент найближчим часом ухвалить законопроєкти про усунення прогалин і колізій у питаннях їхнього соціального захисту.

«Частки радіоактивних речовин, що потрапили назовні внаслідок аварії на четвертому реакторі АЕС, на жаль, розпадатимуться ще довгі роки. Але людська пам’ять і шана героям Чорнобиля за їхній подвиг і самопожертву не обмежені в часі та житимуть вічно», – зазначив Зеленський у Фейсбуці.

Водночас в ОП нагадали, що цього року було майже вдвічі підвищено мінімальні виплати для ліквідаторів з інвалідністю. Також відновлено соціальну справедливість щодо забезпечення гідної пенсії для цивільних ліквідаторів, які втратили здоров’я, і з нового року вони отримають підвищені пенсії, які тепер розраховуватимуть на основі збільшеної мінімальної заробітної плати.

Крім того, Президент висловив сподівання, що внесені до Верховної Ради України законопроєкти, які мають врегулювати прогалини та колізії, що досі існують у соціальному захисті ліквідаторів аварії, будуть ухвалені найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-