Нацрада перевірить «Перший незалежний» через нового власника - Шуфрича

Нацрада перевірить «Перший незалежний» через нового власника - Шуфрича

Укрінформ
Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення призначила додаткову виїзну перевірку ТОВ «Тайм медіа» (логотип Перший незалежний) через зміни у складі власників, серед яких - народний депутат від ОПЗЖ Нестор Шуфрич.

Як передає Укрінформ, таке рішення регулятор ухвалив 8 грудня на своєму засіданні, повідомляється на сайті Нацради.

«Під час перевірки структури власності ТОВ «Тайм медіа» (супутниковий телеканал «Перший незалежний»), м. Київ, Національна рада виявила нові факти, які потребують додаткового вивчення. На час проведення перевірки ліцензіат не повідомив регулятор про зміну кінцевого бенефіціарного власника, яким, зокрема, став народний депутат України Нестор Шуфрич. Також у компанії відбулися зміни в переліку пов’язаних осіб та в розподілі часток володіння компанією. У зв’язку із цим на засіданні 8 грудня Національна рада вирішила призначити ліцензіату додаткову перевірку», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 16 вересня цього року Національна рада призначила «Першому незалежному» позапланову перевірку через подання ним неповної інформації про власників телеканалу. Документи про структуру власності, які ліцензіат надав регулятору, містять дані лише про 99% власності медіа.

На підставі інформації ліцензіата Національній раді було відомо, що власником телеканалу зі 100-відсотковою часткою є ТОВ «Медіахолдинг новини». Цією компанією по 1% володіє 99 фізичних осіб. Водночас, 98 з них передали свої частки статутного капіталу в одноосібне управління Діані Панченко. Вона є одним зі співвласників ТОВ «Медіахолдинг новини» з часткою 1% і визначена його кінцевим бенефіціарним власником.

«З’ясовуючи під час перевірки процедуру і форму прийняття рішень у ТОВ «Медіахолдинг новини», Національна рада дізналася, що на загальних зборах учасників компанії Панченко ухвалювала рішення одноосібно. Як бенефіціарний власник вона користувалася своїм правом здійснення вирішального впливу на управління або господарську діяльність ліцензіата ТОВ «Тайм медіа»«, - зазначається в повідомленні.

Однак, зауважили в Нацраді, наданих ліцензіатом документів – копій протоколів загальних зборів учасників ТОВ «Медіахолдинг новини» і ТОВ «Тайм медіа», копій звітів директора ТОВ «Тайм медіа» – не достатньо для того, щоб повноцінно проаналізувати вирішальний вплив рішень Панченко на господарську діяльність. Порівнюючи мету діяльності ТОВ «Тайм медіа», що вказана у його статуті, з обсягом договорів, які мали бути укладені на підставі протоколів, також неможливо зробити висновку щодо її впливу загалом на цю сферу, розповіли в Нацраді.

Крім того, регулятор зауважує, що ця перевірка викрила для Національної ради і той факт, що 24 вересня 2021 року у ТОВ «Медіахолдинг новини» відбулася зміна власника. Ця інформація стала відома регулятору з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. За інформацією Нацради, під час перевірки ліцензіат не повідомляв регулятора про зміни у структурі власності й відповідних документів, які б підтверджували їх, не надав. Із відкритих джерел Національна рада дізналася, що тепер компанією ТОВ «Медіахолдинг новини» володіють не 99, а 40 фізичних осіб із часткою 1% та одна фізична особа із часткою 60%. Більший відсоток власності, за даними регулятор, належить новому кінцевому бенефіціарному власнику ТОВ «Медіахолдинг новини» – народному депутату України Нестору Шуфричу.

«З огляду на те, що Нестор Шуфрич очолює Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова, до повноважень якого, зокрема, належить забезпечення свободи слова, захист прав та свобод працівників засобів масової інформації, гарантії діяльності засобів масової інформації, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» він має потенційний конфлікт інтересів. Оскільки народний депутат має приватний інтерес у сфері, в якій виконує свої службові чи представницькі повноваження, це може впливати на об’єктивність чи неупередженість прийнятих ним рішень або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень», - наголосили в Нацраді.

У зв’язку з цим компанія подала нові відомості про зміну власності. Однак ця інформація була невідома регулятору на момент здійснення перевірки. Тому була призначена додаткова перевірка.

У Нацраді нагадали, що супутниковий телеканал «Перший незалежний» створений колишніми працівниками телеканалів «ZIK», «112» і «NewsOne», які були заблоковані на підставі санкцій РНБО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-