У Мінветеранів та Міноборони обговорили моделі переходу від військового до цивільного життя

У Мінветеранів та Міноборони обговорили моделі переходу від військового до цивільного життя

Укрінформ
Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, заступниця міністра оборони Ганна Маляр та представники профільних директоратів обговорили створення моделі переходу з військової кар’єри до цивільного життя.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Урядовий портал.

Під час першої зустрічі керівництва обох міністерств напередодні Дня захисників і захисниць України вдалося окреслити комплекс питань соціального захисту, медичного, психологічного забезпечення захисників України і родин загиблих героїв, які потребують вирішення.

Лапутіна повідомила, що в умовах, коли в Україні є понад 400 тисяч ветеранів, існує необхідність запровадження ефективної моделі переходу з військової кар’єри до цивільного життя.

«Сьогодні ми шукаємо з Міністерством оборони точки дотику щодо впровадження ефективного державного менеджменту процесу переходу з військової кар’єри до цивільного життя. У результаті цього кожен український ветеран має стати соціально захищеним, перенавченим, успішним та працевлаштованим, таким, кого поважають у суспільстві і ким пишаються», – заявила очільниця Мінветеранів.

За словами Лапутіної, команда Мінветеранів презентувала представникам НАТО проєкт дорожньої карти переходу з військової на цивільну кар’єру. У ній передбачені заходи підготовки військовослужбовця до мирного життя за рік до того, які він звільниться з війська. Зокрема це стосується чіткого алгоритму медичної та психологічної реабілітації, професійної перепідготовки.

Також вона додала, що за ініціативи Мінветеранів Кабінет Міністрів України у листопаді ухвалив постанову «Про утворення Міжвідомчої робочої групи з питань розроблення та впровадження системи переходу від військової служби до цивільного життя».

Завдання комісії – системно працювати над комплексною реформою переходу з військової кар’єри до цивільної. До її складу увійшли Міністерство оборони України, всі силові структури, представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, Міністерства соціальної політики, Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства економіки.

«Систему переходу військової кар’єри на цивільну доцільно поділити на тематичні блоки: блок медицини, блок освіти, блок працевлаштування, – повідомила Маляр.

Читайте також: Мінветеранів та МОН разом із проєктом «Норвегія – Україна» розвиватимуть ветеранську політику

За її словами, по кожному з цих блоків слід визначити, що може зробити Мінветеранів, що – Міноборони та інші органи виконавчої влади, і у які строки.

Учасники наради наголосили, що реалізація реформи потягне за собою низку змін у законодавстві, тому потрібно посилити співпрацю з народними депутатами.

За результатами зустрічі було вирішено найближчим часом провести перше засідання Міжвідомчої робочої групи з питань розроблення та впровадження системи переходу від військової служби до цивільного життя.

За словами Лапутіної, потрібно зробити реформу людиноцентричною, щоб у центрі уваги були захисники і захисниці.

Як повідомляв Укрінформ, 24 листопада Кабінет Міністрів схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-