Україна має алгоритм дій на випадок атаки мігрантів на кордоні з Білоруссю – Резніков

Україна має алгоритм дій на випадок атаки мігрантів на кордоні з Білоруссю – Резніков

Укрінформ
У разі можливої гібридної атаки мігрантами з території Білорусі українська армія буде готова виконати свою частину роботи, якщо рівень загрози зростатиме.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр оборони Олексій Резніков у доповіді під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

«Після де-факто аншлюсу Білорусі у нас з’явилося додатково понад 1000 кілометрів кордону, який треба захищати. Особливо – в зимовий період.

Ми розуміємо ці ризики і готуємось. Під координацією РНБО вже відпрацьовано алгоритм взаємодії усіх силових структур. На випадок можливої гібридної атаки мігрантами з території Білорусі, армія буде готова виконати свою частину роботи, якщо рівень загрози зростатиме», - заявив Резніков, додавши, що паралельно тривають інтенсивні консультації з міжнародними партнерами.

Очільник оборонного відомства нагадав, що РФ у гібридній війні вже застосовує серію невійськових заходів: інформаційних, економічних, енергетичних, з метою спровокувати внутрішню дестабілізацію, яка послабить оборону України.

Водночас Резніков відзначив, що Україна має суттєву міжнародну підтримку в протистоянні військовим та гібридним загрозам. Про це свідчить велика кількість консультацій, які проводить керівництво Міноборони останнім часом.

«За цей місяць я поспілкувався з міністрами оборони США, Великої Британії та Ізраїлю. Сьогодні запланована розмова з канадськими колегами. Наступного тижня - зустрічі з трьома європейськими міністрами. Невдовзі – робота у форматі «Квадрига» з Туреччиною. Ми говоримо про конкретні, швидкі, наочні кроки. Публічні і непублічні. Усі партнери, з якими я вже спілкувався, висловлюють підтримку Україні», - заявив Резніков.

Він нагадав, що напередодні Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про посилення практичної співпраці з Україною у рамках Європейського фонду забезпечення миру.

«ЄС виділить 31 млн. євро для українських шпиталів, а також для посилення наших інженерних, кібер і логістичних спроможностей. Це прецедент. Рішення надати практичну допомогу саме для оборони на рівні ЄС у такому форматі приймається вперше», - підкреслив Резніков.

Як повідомлялося, 23 листопада на кордоні з Республікою Білорусь розпочалася активна фаза спеціальної прикордонної операції «Полісся». Вона координується ДПСУ та проводиться спільно з силами Національної гвардії, поліції, ЗСУ та іншими задіяними резервами з метою недопущення міграційної кризи та протидії протиправній діяльності.

25 листопада в Житомирській області в межах спецоперації "Полісся" відбулися тренування щодо забезпечення правопорядку в разі ускладнення оперативної обстановки на кордоні з Республікою Білорусь.

Режим Олександра Лукашенка після санкцій з боку Євросоюзу спровокував міграційну кризу на кордонах Білорусі з Литвою, Латвією та Польщею. Мігранти з Іраку, Сирії та ряду африканських країн масово прибували в Білорусь, а прикордонна служба цієї держави доправляла їх до кордонів ЄС.

У прикордонній смузі виявилися заблокованими тисячі людей.

Станом на 30 листопада, ситуація на кордоні України з Білоруссю, за інформацією ДПСУ, була спокійна та контрольована.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-