Зеленська розповіла, що має зробити Україна у межах «Партнерства Біарріц»

Зеленська розповіла, що має зробити Україна у межах «Партнерства Біарріц»

Укрінформ
Набуття Україною офіційного статусу учасниці «Партнерства Біарріц» – міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей для всіх – дає шанс спільно ефективно боротися з проблемами, актуальними для багатьох країн світу.

Про це дружина Президента України Олена Зеленська сказала під час виступу на Х Форумі розвитку громадянського суспільства, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чому це важливо для України? Тому що ми, по-перше, у тренді гуманітарних процесів світу знаходимося. По-друге, можемо мати експертну та фінансову підтримку і країн G7 у тому числі у розвитку гуманітарних процесів всередині України», - сказала Зеленська

Вона нагадала, що у межах Партнерства за планом, який підтримав Кабмін, Україна має виконати зобов’язання у п’яти сферах: реформування законодавства у сфері соціальних відпусток, пов’язаних із народженням дитини та доглядом за нею - батько і мати матимуть однакові можливості по декрету; розвиток інклюзивного та ґендерно чутливого публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення - люди з особливими потребами матимуть рівний доступ до інфраструктури; наскрізну інтеграцію ґендерного компонента в освітній процес - хлопці та дівчата матимуть однаковий доступ до освіти незалежно від вибору професії; забезпечення ефективної реалізації законодавства у сфері протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству - держава готова стати на захист постраждалих через створення нових притулків, кімнат кризового реагування та надання різного виду допомоги; зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків - за один вид діяльності має бути рівна оплата праці незалежно від статі.

«Україна узяла на себе відповідальність у п'яти напрямках. Це наше домашнє завдання», - сказала перша леді та додала, що це дуже важливі питання.

Дружина Президента наголосила, що цього року державі вдалося здійснити дуже важливі кроки, якими можна пишатися. «Запрацювали притулки, які профінансувала держава, для жертв домашнього насильства. Розвиваються денні центри психологічної допомоги, в тому числі жертвам домашнього насильства. Уперше держава фінансує такі проєкти. Триває аналіз гендерного компонента у школах. Міністерство освіти та науки продовжує цей процес. Сподіваюся, ми найближчим часом побачимо їхній результат. Перші татусі пішли у декретну відпустку, адже Рада проголосувала за 14 – денну відпустку для батьків після народження дитини», - нагадала Зеленська.

Окрім того, додала вона, є певні зрушення у питаннях рівної оплати праці чоловіків та жінок. Цей розрив, за словами дружини Президента, вдалося скоротити вже на 3%.

Також ведеться дуже активна робота зі створення безбар'єрного громадського простору, нагадала Олена Зеленська. «Думаю, що цей швидкий темп заданий завдяки громадськості. Стратегія безбар'єрності створювалася за допомогою 230 громадських діячів, які працювали над нею. Це не просто великих набір папірців. Це дійсно правильна, не відірвана від життя стратегія. Саме тому, що її створювала громадськість, вона настільки цінна для нашої держави», – сказала перша леді.

Як повідомлялося, за ініціативи дружини Президента Олени Зеленської Україна отримала офіційний статус учасниці «Партнерства Біарріц» 11 вересня 2020 року.

25 серпня 2019 року під головуванням Президента Франції Еммануеля Макрона лідери країн Групи семи (G7) на саміті в місті Біарріц (Франція) заснували «Партнерство Біарріц». Метою цього партнерства є консолідація зусиль міжнародної спільноти та посилення відповідальності задля досягнення рівності жінок і чоловіків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-