Розстріли на Інститутській: суд відклав засідання на 1 грудня

Розстріли на Інститутській: суд відклав засідання на 1 грудня

Укрінформ
Святошинський райсуд Києва оголосив перерву до 1 грудня у розгляді справи щодо розстрілів учасників протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янішевського, Сергія Зінченка і Павла Аброськіна.

Таке рішення оголосив головуючий суддя у справі Сергій Дячук, передає кореспондент Укрінформу.

“Суд наразі оголошує перерву (у розгляді справи - ред.) до 1 грудня на 11:00”, - сказав головуючий суддя.

Під час засідання адвокат ексберкутівців Ігор Варфоломєєв заявив кілька клопотань, одне з яких стосувалося дослідження висновків судово-балістичної експертизи, яка досліджувалася раніше у рамках розгляду цієї справи.

Варфоломєєв уточнив, що сторона захисту провела аналіз раніше оголошених висновків по цій експертизі, в результаті чого було виявлено “низку суперечностей, а також невідповідності експертних висновків матеріалам кримінального провадження”.

На думку сторони захисту ексберкутівців, це є суттєвим і “може поставити під сумнів повноту, ґрунтовність цих висновків і їх достовірність”.

“Я прошу викликати у судове засідання експертів Коломійцева, Самойленка, Соколова і здійснити їх допит у якості експертів щодо роз'яснення висновків, зазначених у клопотанні”, - поінформував Варфоломієв.

Суд долучив це клопотання до матеріалів справи.

Також адвокат оголосив доводи сторони захисту щодо одного з відеозаписів у справі, і потім щодо цього ж відео висловився один з прокурорів та представник потерпілих Євгенія Закревська.

Сторони процесу під час засідання також дослідили частину матеріалів, які містилися у справі.

Потім суд переніс розгляд справи на 1 грудня.

“На наступне засідання у нас заплановано дослідження цивільних позовів (у справі - ред.), далі за нами залишається вирішення всіх клопотань, які були заявлені у цю середу і були оголошені судом”, - поінформував Дячук.

Зокрема, у середу у ході розгляду справи головуючий суддя оголосив, що до суду надійшло клопотання Закревської щодо повторного допиту одного із свідків по справі, і Дячук зазначив, що це клопотання буде розглянуто наступного засідання.

Як повідомлялося, ця справа надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Згодом, у 2016-му році, цю справу об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

При цьому Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти 3 ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім беркутівцям, обвинувачуваним у цій справі, - Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що до Києва повернулися двоє ексберкутівців - Маринченко і Тамтура, яких передали до ОРДЛО в межах обміну утримуваних осіб.

Маринченко і Тамтура заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі розстрілів на Майдані.

20 жовтня Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох ексберкутівців, обвинувачених у рамках справи щодо розстрілів на Інститутській у Києві в лютому 2014 року - Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

25 листопада суд виділив матеріали щодо трьох ексберкутівців - Янішевського, Зінченка та Аброськіна, - до розгляду в окремому провадженні та зупинив його до розшуку цих 3 осіб.

Після цього суд розглядав справу саме щодо двох ексберкутівців – Маринченка і Тамтури.

2 червня Святошинський районний суд міста Києва у рамках судового розгляду справи щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених обвинувачених ексберкутівців Олега Янішевського, Сергія Зінченка і Павла Аброськіна дозволив заочний судовий розгляд цього судового провадження.

Того ж дня суд у рамках судового розгляду справи щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців Олександра Маринченка і Сергія Тамтури об’єднав цю справу із справою щодо 3 інших обвинувачених ексберкутівців Олега Янішевського, Сергія Зінченка і Павла Аброськіна, у одне судове провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-