Базарська трагедія і перший голодомор 100 років тому є речами одного ладу - дослідник

Базарська трагедія і перший голодомор 100 років тому є речами одного ладу - дослідник

Укрінформ
Згадуючи 100-ліття початку першого голодомору, влаштованого більшовиками в Україні, маємо пам’ятати також про сторіччя Базарської трагедії, яка сталася 21 листопада 2021 року, – це все речі одного ладу. 

Про це в коментарі Укрінформу сказав дослідник голодоморів, американець українського походження, який проживає у Нью-Йорку, Павло Маковський.

«Продрозверстка, масова конфіскація продовольства у селян, яка призвела до голодомору, була б неможливою, якби більшовики не страчували українських патріотів», - підкреслив Маковський. 

За його словами, Базарській трагедії - одній з найдраматичніших сторінок тодішньої російсько-української війни - досі приділяється недостатньо уваги. «Ми вшановуємо героїв Крут, захоплюємося стійкістю повстанців Холодного Яру, а про масовий розстріл українців під містечком Базар, які не схотіли служити більшовикам, досі знаємо небагато», - зазначив дослідник.

Маковський нагадав, що в листопаді під містечком Базар, що на півночі Житомирщини, відбувся бій війська Української Народної Республіки з Червоною армією, під час якого УНР зазнала поразки, оскільки чисельність більшовицьких сил біла набагато більша, ніж оборонців України. У бою загинули близько 400 вояків. Крім того, банда Котовського захопила в полон більш як пів тисячі вояків УНР. Їх катували, мордували голодом, змушуючи перейти на бік більшовиків. 21 листопада, рівно 100 років тому, понад 360 патріотів – усіх, хто відмовився служити окупантам, було розстріляно.

«Ми маємо вшановувати їхню пам’ять, розуміючи, що саме такі чистки українського населення зробили можливими голодомори та геноцид українців», - зазначив дослідник.

Фото з сайту maidan.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-