Монастирський анонсував нові санкційні списки від МВС

Монастирський анонсував нові санкційні списки від МВС

Укрінформ
Наступні списки щодо накладення санкцій на певних осіб за поданням Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ можуть бути найближчим часом розглянуті РНБО.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський на брифінгу за підсумками засідання РНБО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо наступних кроків – вони виглядають таким чином: актуалізація даних у санкційних списках, - тут триває серйозна робота щодо підстав знаходження (певних осіб – ред.) у цих списках. Також це складання наступних списків, які можуть бути найближчим часом розглянуті за поданням Нацполіції і МВС урядом і РНБО», - поінформував Монастирський.

Говорячи загалом про санкційні списки, Монастирський зазначив, що розпочато роботу з перегляду цих списків і підстав включення до них осіб – йдеться, за його словами, про кримінальних авторитетів.

«Було виявлено більше 100 неточностей (щодо ряду громадян – ред.), мова йшла про неточності у паспортних даних, громадянстві, щодо місця проживання. Ці неточності призвели до того, що не були певним чином і вчасно заблоковані рахунки цих осіб. Після внесення нещодавно уточнень РНБО такі рахунки були заблоковані, і робота власне МВС у цьому випадку триває», - сказав він.

Читайте також: Монастирський назвав три країни, звідки найчастіше приїжджали в Україну «злодії у законі»

Міністр також розповів про роботу правоохоронців стосовно «кримінальних авторитетів» і «злодіїв у законі».

«Один з найбільш яскравих «злодіїв у законі», які вважали, що держава – це їх власне підприємство, «Нєдєля». Правоохоронці встановили його злочинні зв’язки, у тому числі з високопосадовцями, ним була налагоджена схема з розкрадання бюджетних коштів, держава втратила, лише за офіційно встановленими даними експертів, більше 30 млн грн. Рік тому «Нєдєлю» позбавлено будь-яких важелів впливу на злочинне середовище в Україні, йому було оголошено підозру у вчиненні умисного вбивства, і він сьогодні переховується за межами України», - поінформував чиновник.

Очільник МВС наголосив, що така доля спіткала і ще спіткає багатьох кримінальних авторитетів, які здійснювали реальний вплив на криміногенну ситуацію в Україні. «Станом на сьогодні завдяки санкціям РНБО вдалося повністю припинити вплив так званих «смотрящих» у Волинській, Львівській, Закарпатській, Чернівецькій, Сумській та Запорізькій областях. Такі кроки дали однозначний сигнал: за будь-яке таке правопорушення, за будь-яке поширення злочинного впливу буде покарання», - зазначив Монастирський.

Наразі, за його словами, існує багатокрокова перевірка даних, які подаються до РНБО. «Я особисто перевіряю ці дані і підстави їх внесення до санкційних списків. Крім цього, здійснюється постійний моніторинг щодо вже внесених до цих списків осіб з метою попередження поширення злочинного впливу», - повідомив глава МВС.

Відповідаючи на запитання щодо слів ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що було звільнено двох кращих професіоналів по «злодіях у законі» - генералів поліції Євгена Коваля і Руслана Марчука, Монастирський зазначив, що «вони дійсно були звільнені, і я не скажу, що це були кращі професіонали у системі».

«Однозначно, кращі залишилися. Я можу сказати, що саме вони (Коваль і Марчук – ред.) були відповідальні за підготовку у тому числі і цих списків для РНБО, в яких згодом були виявлені помилки. Але їхнє звільнення не було пов’язане лише з цим питанням, воно було пов’язане із загалом оцінкою ситуації і необхідністю посилення кримінального блоку новими людьми», - сказав Монастирський.

Читайте також: Через помилки у санкційному списку РНБО звільнили керівництво одного з департаментів Нацполіції

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов поінформував, що в попередньому рішенні Ради нацбезпеки щодо санкцій проти криміналітету і «злодіїв у законі» 108 осіб внесли до списку з помилками у даних, а один громадянин опинився у списку випадково.

Президент Володимир Зеленський 14 травня провів засідання РНБО, на якому ухвалене рішення про застосування санкцій до представників кримінальних угруповань.

Згідно з рішенням РНБО, було вжито обмежувальні заходи до 557 так званих злодіїв у законі, 542 з яких - іноземці, 15 - громадяни України.

Також запроваджено санкції стосовно 111 громадян іноземних держав, які перебувають на території України і вважаються кримінальними авторитетами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-