У поліції розповіли, на яких підставах перевіряють COVID-сертифікати

У поліції розповіли, на яких підставах перевіряють COVID-сертифікати

Укрінформ
Право поліції проводити карантинні рейди та перевіряти COVID-документацію передбачено законодавством, і такі функції правоохоронців не суперечать положенням Конституції.

Про це голова Національної поліції Ігор Клименко сказав у бліцінтерв'ю виданню Цензор.НЕТ, текст якого розміщений на Фейсбук-сторінці Нацполіції, передає Укрінформ.

За словами Клименка, наразі тривають активні дискусії щодо легітимності дій поліцейських під час перевірки COVID-документації і щодо проведення карантинних рейдів загалом.

«Насправді ще від початку запровадження карантину ми чуємо закиди про нібито брак легітимності повноважень поліції перевіряти й контролювати дотримання карантинних обмежень. Нагадаю, що наразі їх встановлено постановою Кабінету Міністрів №1236. А в статті 117 Конституції України визначено, що постанови й розпорядження Кабінету Міністрів є обов’язковими для виконання», - наголосив він.

Клименко зазначив, що урядовою постановою №1236 поліцейських було уповноважено проводити вибіркові перевірки документів, які підтверджують COVID-безпечність. До цієї категорії належать, зокрема, й сертифікати про вакцинацію.

Читайте також: У регіонах відновили роботу моніторингові групи з подолання COVID-19

«Є лише підтвердження (у документах про щеплення - ред.) факту того, що людина вакцинувалася. І, відповідно, може не зважати на заборони, які передбачені для невакцинованих”, - поінформував Клименко, наголосивши, що вважає відвертою маніпуляцією усі заяви про порушення прав людини під час цих перевірок.

Очільник Нацполіції також зазначив, що під час перевірки COVID-документації правоохоронці діють у межах законодавства, оскільки вони виконують вимоги законів України «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про Національну поліцію», а також постанови Кабміну №1236.

Зокрема, в Україні за порушення правил карантину передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Як уточнив Клименко, відповідно до статті 23 Закону «Про Національну поліцію», правоохоронці попереджають, виявляють і припиняють кримінальні й адміністративні правопорушення.

«Сподіваюся, на цьому тему щодо повноважень поліції під час перевірок дотримання правил карантину буде закрито. Підсумую: перевірки дотримання правил карантину та COVID-документації здійснюються у законний спосіб», - підкреслив він.

Як повідомлялося, в Україні поліцейські впродовж 1-7 листопада відкрили 118 справ щодо фальшування COVID-документації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-