У поліції пояснили, чи перевірятимуть COVID-сертифікати у людей на вулиці

У поліції пояснили, чи перевірятимуть COVID-сертифікати у людей на вулиці

Укрінформ
Поліцейські у крайньому випадку можуть зупинити громадянина на вулиці, але осіб, які повертаються з-за кордону і мають проходити певний період самоізоляції, досить багато, і функція у тому числі і Нацполіції – цих людей перевіряти.

Про це у ефірі «Свобода слова» на телеканалі ICTV заявив голова Національної поліції України (НПУ) Ігор Клименко, відповідаючи на питання голови правління Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук щодо перевірки поліцейськими на вулицях Covid-сертифікатів у громадян, передає кореспондент Укрінформу.

«Поліцейські у крайньому випадку можуть зупинити громадянина на вулиці. У нас вистачає і своїх основних функцій. Якщо ми заходимо у ТЦ, то ми виключно робимо контрольну перевірку або по скарзі громадян, або такої організації, як Ваша (як Центр правління громадянських свобод – ред.), тощо. Це один-два-три громадянина. Але скільки осіб перетинає кордон і мають перебувати на самоізоляції? Їх достатньо багато. І їх треба, цих громадян, теж перевіряти, і це теж функція місцевих органів влади, санітарних лікарів та Національної поліції», - уточнив Клименко.

Він зазначив, що практично кожного дня виникають невеликі перепалки або спірні питання, коли поліція або перевіряє суб’єкти господарювання, або транспорт.

Читайте також: Як отримати COVID-сертифікат, коли вакцинувався за кордоном – роз’яснення МОЗ

«Люди – не знаю, що ними керує, - але (інколи – ред.) починають агресувати на законні вимоги – підкреслюю – працівника поліції. Намагаємося у переважній кількості випадків реагувати толерантно. Все-таки ми почали з профілактики і пояснень, чому ми це перевіряємо, які у нас є повноваження… Наша мета, Нацполіції – і це ми також пояснюємо людям – допомогти лікарям, щоб досягти колективної безпеки, колективного імунітету, і ми це спільно зробимо», - сказав Клименко.

Як повідомляв Укрінформ, Клименко заявив, що право поліції проводити карантинні рейди та перевіряти COVID-документацію передбачене, зокрема, Законами України, і такі функції правоохоронців не суперечать положенням Конституції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-