Ляшко розповів про маніпуляції COVID-статистикою у «новинах»

Ляшко розповів про маніпуляції COVID-статистикою у «новинах»

Укрінформ
В Україні не приховують дані про пандемію, проте деякі політики не соромляться маніпулювати статистикою для систематичної дискредитації кампанії з вакцинації.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Від самого початку пандемії в Україні ми не приховували даних та започаткували щоденне інформування про поширення COVID-19. Проте окрім формування прозорих потоків даних та забезпечення доступу до них важливим є і їхнє правильне трактування. Сьогодні статистикою не соромляться свідомо маніпулювати. На жаль, цим користуються експерти для привернення уваги, політики – для досягнення своїх політичних цілей, а також для систематичної дискредитації кампанії з вакцинації", – сказав міністр.

Він нагадав, що неодноразово в інформпросторі зустрічаються цифри та посилання на джерела про те, що країни, які вакцинували вже понад 80% свого населення, мають хвилі захворюваності страшніші за ті, що сталися у період до вакцинації.

Проте, за словами Ляшка, у таких "новинах" часто не говорять про речі, які насправді і відрізняють справжню аналітику від маніпуляцій.

"Найчастіше з метою підміни понять порівнюють непорівнюване, ігнорують природні процеси розвитку епідемії, вимірюють все в абсолютних цифрах або в надто короткі проміжки часу, вириваючи з контексту окремі цифри", - наголосив Ляшко.

Він навів приклад маніпуляції, коли висувають припущення, що вакцинація не діє, тому що начебто в Україні висока смертність.

Читайте також: Глава МОЗ назвав єдине абсолютне протипоказання до COVID-вакцинації

"Наведу кілька прикладів. Велика Британія при майже такій же кількості нових випадків зменшила показники летальності вдесятеро, піднявши рівень охоплення вакцинацією до 67%. Бельгія, попри трикратне зростання кількості випадків, пов’язане, в тому числі з послабленням протиепідемічних заходів, має наразі найнижчий відсоток летальних випадків в Європі. І знову ж таки, цього вдалося досягти завдяки великому відсотку вакцинації. В цілому завдяки вакцинації країни Європи, що охопили щепленнями більш ніж половину власного населення, в середньому зменшили кількість летальних випадків більш як втричі, а значна частина з них – у 8-10 разів. І в Україні завдяки вакцинації вже вдалось зберегти життя понад 5,5 тис. осіб", – сказав Ляшко.

Читайте також: Ткаченко зібрав добірку фейків про COVID-вакцинацію

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, за минулий тиждень було проведено 1 млн 648 тис. щеплень. На сьогодні 36,7% українців вакциновані принаймні однією дозою вакцини проти коронавірусу, 25,6% завершили повний курс щеплення.

Лідером з охоплення щепленнями залишається м. Київ, в якому 57% мешканців вже отримали одну дозу та 45,7% – завершили курс щеплення. Зараз в Україні в наявності 31 млн доз вакцини проти COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-