Глава МОЗ назвав єдине абсолютне протипоказання до COVID-вакцинації

Глава МОЗ назвав єдине абсолютне протипоказання до COVID-вакцинації

Відео
Укрінформ
Єдиним абсолютним протипоказанням до вакцинації проти COVID-19 є анафілактична реакція на перше щеплення ковід-вакциною, всі інші протипоказання встановлює лікар.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Хочу зупинитися на такій важливій темі як медичні протипоказання та застереження до вакцинації проти COVID-19. Оскільки багато фейків та неправильних тактувань саме з цих питань. ...Окремо наголошую та звертаю увагу! Єдиним абсолютним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини. У цьому випадку пацієнтові буде рекомендовано щепитися від COVID-19 іншою вакциною за умови її наявності. Якщо у пацієнта є алергія на один із компонентів вакцини від COVID-19, йому також слід щепитися іншою вакциною.", - сказав Ляшко.

Міністр наголосив, що протипоказання до вакцинації може встановлювати сімейний або лікуючий лікар, який видає відповідний висновок про тимчасове чи постійне протипоказання.

За потреби лікар може направити пацієнта до профільного спеціаліста, за висновком якого остаточно приймає рішення, чи здійснювати вакцинацію відразу чи відтермінувати її до певного часу.

Читайте також: У готелях «Київ» та «Національний» планують відкрити пункти COVID-вакцинації

Якщо в пацієнта є протипоказання до щеплення однією з вакцин проти COVID-19, то він має вакцинуватися іншими типами вакцин.

Ляшко також зауважив, що пересторогою до проведення щеплення можуть бути гострі захворювання з температурою вище 38°C.

В такому випадку вакцинацію можна відкласти на термін до 2 тижнів від початку захворювання.

У випадку лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення терапії.

Читайте також: У готелях «Київ» та «Національний» планують відкрити пункти COVID-вакцинації

Також, за словами міністра, вакцинація від COVID-19 може бути проведена через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб, за винятком інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити одночасно з антиковідною вакциною в різні руки.

Окрім цього, він зауважив, що якщо людина перехворіла на COVID-19, це також не є протипоказанням до вакцинації. "Наразі допускається відтерміновувати вакцинацію не довше як на 3 місяці від часу перебігу COVID-19", - наголосив міністр.

Не є протипоказаннями до ковід-вакцинації і вагітність та грудне вигодовування.

"Навпаки, закликаю кожну родину, у якій є вагітні жінки, свідомо поставитися до небезпеки і вакцинувати вагітну дозволеною вакциною у всьому світі - Пфайзер. Ви врятуєте життя і жінці, і дитині", - наголосив Ляшко.

Читайте також: На сьогодні повністю вакциновані 7,4 мільйона українців

Також пріоритетною є вакцинація при особливих станах: онкологічна хвороба або імунодефіцити.

"Враховуючи, що вакцина не є «живою», а особи з імунодефіцитом мають вищий ризик важкої хвороби та смерті від COVID-19, вони можуть і повинні вакцинуватися", - сказав міністр.

Перевірка кількості антитіл або інші лабораторні дослідження перед вакцинацією від COVID-19 не потрібні.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 1 листопада в червоній зоні епіднебезпекизнаходяться Київ та 15 регіонів. За добу 31 жовтня в Україні️ зафіксовано 13 936 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіло 2 936 238 осіб, одужало – 2 442 098 осіб, летальних випадків – 68 027.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-