Україна може врахувати світовий досвід саморегулювання медіа – МКІП

Україна може врахувати світовий досвід саморегулювання медіа – МКІП

Укрінформ
Існують різні моделі саморегулювання медіа у світі, яким може скористатися Україна.

Про це сказав заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко під час Донбас Медіа Форуму-2021, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є різні моделі – є модель Данії, де саморегулювання регулюється законом, включно з формуванням регулівної комісії, етичним кодексом, членами комісії, які затверджуються в тому порядку, як записано в законі. Це екстрім, крайня позиція, коли саморегулювання майже все виписано в законі. В інших країнах нічого не пишеться в законі, є організації, які самі об’єдналися, самі виконують певну функцію, тоді держава в це не втручається. І залишаються можливості, коли, наприклад, держава може виписати критерії, які організації мають стати саморегулівними», - розповів Шевченко.

Читайте також: Саморегулювання медіа має бути відображене в законодавстві - експерт

Він додав, що може навіть бути якийсь мінімальний реєстр чи просто критерії, які будуть корисними, якщо рішення саморегулівного органу має якусь юридичну силу або якщо виділяється державна підтримка на саморегулівні організації, наприклад, через Український культурний фонд.

«Тоді теж важливо розуміти, які організації мають цей статус», - уточнив заступник міністра.

Шевченко зауважив, що існує законопроєкт про саморегулівні організації в цілому, без прив’язки до медіа, і він, зокрема, передбачає критерії, хто така саморегулівна організація.

«Я думаю, цей останній варіант, про який я говорив, міг би бути корисним для України», - зазначив він.

Читайте також: Права аудиторії: як читачі, глядачі й слухачі можуть захищати свої інтереси в медіа

Як повідомляв Укрінформ, 5 – 6 листопада проходить Донбас Медіа Форум-2021: адаптація до викликів та пошуки ефективних рішень. Форум організований Донецьким інститутом інформації і відбувається 7-й рік поспіль як безпечний майданчик для обміну думками та досвідом для журналістів з Донеччини та Луганщини та тих, хто працює з темами Донеччини та Луганщини по всьому світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-