Резніков на чолі Міноборони, путінське кіно та «втомлена» Дія - публікації тижня

Резніков на чолі Міноборони, путінське кіно та «втомлена» Дія - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Зміна караулу, або Які завдання стоять перед новим главою Міноборони

Міністерство оборони України отримало нового очільника. Замість Андрія Тарана, який обіймав посаду з березня 2020 року, міністром оборони призначили колишнього віцепрем’єра-міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова. Укрінформ розпитав експертів, чого чекати від нового глави Міноборони, які завдання доведеться вирішувати в першу чергу та які проблеми виправляти.

***

Україна і США по-різному зреагували на російський блеф: це логічно

Чому вперше, мабуть, за довгий час не співпали оцінки у Вашингтоні і в Києві щодо дій російських військових на кордоні з Україною? Саме це запитання вийшло на перший план після публікації авторитетною американською газетою The Washington Post сенсаційного матеріалу про те, що Росія відновила нарощення військових сил на кордоні з Україною. Газета пише про це, посилаючись на заяви анонімних джерел. Українська розвідка, натомість, керується власними спостереженнями і досвідом. Втім, якщо подивитися на все уважніше, то можна зробити припущення: це неспівпадіння не є принциповим і обумовлене різними локальними завданнями.

***

Зовнішнє управління Росією: міжнародний досвід та місія України

Серед кліше російської пропаганди особливе місце посідають «зовнішнє управління Україною» та «спонукання України до миру». Твердження щодо «зовнішнього управління» з боку Заходу фактично є лейтмотивом історичних «відкриттів» Путіна. Вітчизняні проросійські політики та медіа, коментуючи зближення України із західними союзниками, постійно виявляють блюзнірське піклування про незалежність України та вихваляють позаблоковість і зовнішньополітичний нейтралітет. Парадоксальність цієї демагогії полягає у тому, що удаване «зовнішнє управління» Україною демократичним Заходом прагнуть замінити реальним, але з боку авторитарної Москви. Водночас вантаж досвіду зовнішнього управління сусідами заважає Росії усвідомити та об’єктивно оцінити геополітичні реалії глобалізованого світу, де вона й сама є об’єктом зовнішнього управління. Причому, не вперше у своїй історії.

***

Роман Цимбалюк, журналіст: Я пацифіст, а не провокатор. Просто відкриваю росіянам очі, як буде насправді 

Власний кореспондент УНІАНу в Москві Роман Цимбалюк, який став «іноагентом» у Росії, коли це ще не було мейнстрімом, ставить росіянам відверті запитання про війну. Він прямо називає окупантів – окупантами. А також чесно попереджає російське суспільство: якщо Кремль зараз нападе на Україну, то українські матері не будуть плакати одні – ваші діти теж можуть повернутись у трунах. Як йому працюється на території держави-агресора, чи можна вважати його питання росіянам провокацією, чи боїться він за власну безпеку, а також про дві опції, які залишилися у Путіна стосовно України – читайте на сайті Укрінформу в ексклюзивному інтерв'ю Романа Цимбалюка Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

***

Російське кіно: ідея «колективного кріпацтва» як порятунок

Український актор Віталій Салій отримав нагороду від національної премії кінокритиків «Кіноколо-2021» у номінації «Найкращий актор». Тим часом у соцмережах його розкритикували  за зйомки в російському серіалі у ролі військового. І це на тлі збройної агресії РФ проти України, що триває вже восьмий рік. Російське кіно, якщо навіть і не просуває відверто антиукраїнського меседжу, може нав'язувати спотворений світогляд. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповідає про путінський кінематограф, просування ним ідеї «колективного кріпацтва», небезпечні маркери та, як кажуть кіноексперти, “коди лояльності”.

***

«Скіфське золото»: які експонати повернуться в Київ і чому РФ претендує і на колекцію, і на скіфську ДНК

Укрінформ побував у музеї історичних коштовностей (музей «Скарбниця»), який, небезпідставно сподіваємося, прийматиме колекцію «скіфського золота» з Амстердама після закінчення усіх судових перипетій. Директорка музею Наталія Панченко та скіфолог Оксана Ліфантій розповіли про експозицію «Скарбниці», про надзвичайно цінні артефакти, які свого часу викликали в музейному світі справжній культурологічний шок, а також про кримські експонати, які чекають у Києві та зберігатимуть до деокупації півосторова.

***

Вдруге за останні два тижні: «Дія» втомилася, але пообіцяла набратися сил

У застосунку «Дія» стався 2 листопада масштабний збій. Користувачі на якийсь час втратили доступ до документів: не могли авторизуватися та згенерувати COVID-сертифікати... На Facebook-сторінки Мінцифри і порталу «Дія» посипалися сотні скарг. Люди писали, що сертифікати про вакцинацію зникли у найбільш невідповідний момент. «Не можу зайти в «Дію», поцапався з поліцією!», «Вже кілька годин не можу зайти в «Дію». Ні в транспорт, ні в ТРЦ, ні в кафе… тупо стою під дощем»... Згодом у Мінцифри інформацію про збій підтвердили і обіцяли, що все виправлять. Поки немає повідомлень про те, щоб когось із вакцинованих громадян (саме тих, які мають згенерований сертифікат у «Дії», втім, через збій не змогли його пред’явити) покарали гривнею. Але чи будуть зроблені висновки?

***

Олександр Варунків, лікар-пульмонолог Центру легеневих захворювань Івано-Франківська: Якщо людина має високу температуру впродовж п’яти днів і не може її збити, потрібно обстежувати легені

Уже третю хвилю пандемії пульмонолог Центру легеневих захворювань, доцент кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб Івано-Франківського національного медичного університету Олександр Варунків працює на передовій боротьби з COVID-19. Лікар зізнається: за весь час він госпіталізував лише двох вакцинованих пацієнтів. Більшість тих, хто щепився від коронавірусу, хворобу переносять набагато легше. То чому люди не довіряють вакцинації, як довго нам доведеться жити з вірусом, чи загрожує COVID-19 курцям? Про це Олександр Варунків розповів кореспондентові Укрінформу.

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-