Що найбільше мотивує вакцинуватися від COVID-19

Що найбільше мотивує вакцинуватися від COVID-19

Дослідження
Укрінформ
В Україні 42% людей, які досі не вакцинувалися проти коронавірусу, готові щепитися за певних умов.

Про це свідчать результати національного репрезентативного опитування, проведеного Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, повідомляє Укрінфрм із посиланням на пресслужбу Міністерства охорони здоров'я.

"Страх перед хворобою, досвід близьких, поради лікарів та міфи про щеплення – усе це може впливати на рішення людини вакцинуватись від COVID-19", - зауважили у МОЗ.

Читайте також: Споживання кисню в COVID-лікарнях з весни зросло у п'ять-десять разів - Ляшко

Як показало дослідження, найбільше мотивує охочих щепитися те, що вакцинація може запобігти коронавірусній хворобі чи ускладненням від неї і що вони не заразять інших людей.

Загалом, за даними опитування, 60% українців позитивно ставляться до вакцинації проти COVID-19 і 62% погоджуються, що необхідно робити щеплення.

Серед тих, хто ще не вакцинувався і не бажає цього робити, більшість не довіряють вакцинам, вважають, що вакцинація має більше ризиків, аніж COVID-19, і побоюються реакції на вакцини. Водночас майже чверть вважають, що мають медичні протипоказання до вакцинації проти COVID-19, хоч абсолютні протипоказання можуть мати менше одного відсотка людей, наголосили у МОЗ.

Читайте також: Киян запевняють, що проблем зі «швидкими» не буде - машин вистачить

При цьому ті, хто не хочуть вакцинуватись, не вважають пандемію серйозною загрозою чи COVID-19 такою хворобою, від якої потрібно щепитися взагалі.

Опитування також засвідчило важливу роль сімейного лікаря у процесі вакцинації. Зокрема, 87% щеплених українців сказали, що дослухались до поради лікаря щодо вакцинації. З тих, хто ще не зробив щеплення, 77% дослухались би до поради лікаря.

Більш як половина з тих, хто не хоче вакцинуватись, не довірилися б пораді лікаря з цього приводу, 48% не обговорювали питання щеплення з медиком, а 6% заявили, що лікар не рекомендував щепитись.

Читайте також: Ткаченко зібрав добірку фейків про COVID-вакцинацію

Дослідження проведене у вересні-жовтні 2021 року (до запровадження червоних зон) дослідницькою агенцією Info Sapiens за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Світового банку. Опитування здійснювалося методом телефонних інтерв’ю. Було опитано 2006 осіб віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком АР Крим і непідконтрольних урядові територій Донецької та Луганської областей. Вибірка репрезентує доросле населення України та відповідає даним Державної служби статистики станом на 1 листопада 2020 р. за статтю, віком, розміром населеного пункту та макрорегіоном.

Читайте також: Глава МОЗ назвав єдине абсолютне протипоказання до COVID-вакцинації

Як повідомлялося, 2 листопада в Україні зафіксували 23 393 нові підтверджені випадки коронавірусу. За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 2 979 086 осіб, з них одужали 2 466 674, померло 69 447 людей.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 10 682 752 людини, з них повністю імунізовані та отримали дві дози вакцини 7 596 587 осіб. Загалом проведено 18 279 337 щеплень.

Фото: Evgeny Maloletka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-