Рада планує запровадити е-посвідчення ветерана

Рада планує запровадити е-посвідчення ветерана

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана" (№ 5694).

Відповідне рішення підтримав 291 народний депутат на позачерговому засіданні у вівторок, 2 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроєктом пропонується запровадити електронні посвідчення, зокрема, для ветеранів війни, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни.. Так, е-посвідчення ветерана – це електронне відображення інформації, що міститься у посвідченні особи разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом).

Проєктом закону передбачається, що посвідчення формується безоплатно за бажанням громадянина, на ім’я якого його видано, оформлюється із застосуванням засобів Єдиного державного реєстру ветеранів війни та використовуються на території України для підтвердження відповідного статусу, отримання пільг та компенсацій.

Законопроєктом також пропонується встановити, що електронне посвідчення може використовуватися як аналог відповідного документа у формі книжечки. Е-посвідчення формуються засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема через його мобільний додаток. Для формування документа використовуються відомості, передані до Єдиного державного вебпорталу електронних послуг відповідно до вимог законодавства України з Єдиного державного реєстру ветеранів війни та автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателями яких є органи державної влади та місцевого самоврядування.

Читайте також: В Україні починають тестувати Єдиний державний реєстр ветеранів

Порядок формування е-посвідчення ветерана, їх електронних копій та їх перевірки органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами визначається Кабінетом Міністрів. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи зобов’язані забезпечити перевірку посвідчення, що пред’являються громадянами України.

Очікується, що ухвалення законопроєкту забезпечить можливість безперешкодного використання громадянами України е-посвідчення ветерана та створить правові підстави налагодження автоматизованого інформаційного обміну між Єдиним державним реєстром ветеранів війни та автоматизованими інформаційними, довідковими системами, реєстрами та банками даних, держателем яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-