У «Дії» з’являться COVID-сертифікати про одужання і вакцинацію за кордоном

У «Дії» з’являться COVID-сертифікати про одужання і вакцинацію за кордоном

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я та Мінцифри запровадять COVID-сертифікати для тих, хто вакцинувався за кордоном, та сертифікати про одужання від коронавірусної хвороби.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич.

"Ми з колегами з Мінцифри плануємо найближчим часом запровадити можливість отримання цифрового COVID-сертифікату для тих, хто отримали одну або дві дози COVID-щеплення за кордоном та має в наявності документ, який підтверджує факт вакцинації. Це може бути або міжнародне свідоцтво, або документ, який визнаний Україною в рамках укладеної угоди з іноземною країною. Якщо у людини наявний такий документ, вона також зможе отримати цифровий COVID-сертифікат. Ми зараз з колегами завершуємо алгоритм і презентуємо його найближчим часом", - сказала Карчевич.

Читайте також: Як отримати COVID-сертифікат, коли вакцинувався за кордоном – роз’яснення МОЗ

Водночас вона наголосила, що не всі медзаклади зможуть вносити дані про COVID-щеплення до електронної системи охорони здоров'я на підставі документів, які отримані за кордоном.

“На рівні кожного регіону будуть визначені один-два заклади, куди зможуть звернутися люди, які отримали вакцину за кордоном”, - уточнила Карчевич.

Окрім цього, за її словами, буде запроваджено сертифікат про одужання від COVID-19.

“Спільно з партнерами плануємо запустити такий сертифікат наступного тижня для його використання в Україні. Такий сертифікат буде генеруватися на основі клінічних критеріїв, тому потрібно бути уважним, тому що отримати такий сертифікат зможуть люди, у яких наявний відповідний медичний запис про захворювання на COVID-19, внесений лікарем до електронної системи охорони здоров’я”, - сказала Карчевич.

Читайте також: У «червоних» зонах посилять перевірки COVID-сертифікатів

Вона додала, що право на генерацію такого сертифікату наступатиме на 15-й день після внесення лікарем медичного запису до ЕСОЗ. Діяти такий сертифікат буде 90 днів.

Також Карчевич нагадала, що при проведенні щеплення проти COVID-19 важливо перевіряти коректність внесених лікарем даних до ЕСОЗ, оскільки почастішало кількість звернень про те, що люди не можуть згенерувати цифровий сертифікат через внесені із помилкою дані.

Як повідомляв Укрінформ, українці згенерували в застосунку “Дія” понад 5,3 млн цифрових сертифікатів, з них 1,5 млн сертифікатів отримали люди, які пройшли перше щеплення від COVID-19.

Фото: МВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-