Справу про напад на журналістів «Схем» в Укрексімбанку направили до суду

Справу про напад на журналістів «Схем» в Укрексімбанку направили до суду

Укрінформ
Прокуратура направила до суду обвинувальний акт відносно чотирьох осіб, яким інкримінують перешкоджання роботі журналістів програми «Схеми».

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

«Скеровано до суду обвинувальний акт cтосовно чотирьох осіб, підозрюваних у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми», - йдеться у повідомленні.

Розслідуванням встановлено, що 4 жовтня 2021 року журналісти програми «Схеми» здійснювали запис інтерв’ю з головою правління одного із банків у приміщенні установи. Під час запису керівництво банку надало вказівку відібрати у журналістів камери, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальшу зйомку, зазначили у відомстві.

Колишньому голові правління та прессекретарю інкримінують незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користувався у зв’язку із своєю професійною діяльністю, та вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків.

Двом іншим співробітникам банку – керівнику Департаменту банківської безпеки та начальнику управління внутрішньої безпеки цивільного захисту та охорони банку інкримінують перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень.

Слідство у даній справі проводили працівники Голосіївського управлінням поліції ГУ Нацполіції в місті Києві.

Читайте також: CPJ: 81% вбивств журналістів у світі за останні 10 років лишилися безкарними

Як повідомляв Укрінформ, знімальна група програми «Схеми» заявила про напад 4 жовтня під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку. За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти. Пізніше вони заявили, що відновили відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів.

У свою чергу представники Укрексімбанку заявляли, що вбачали у діях журналістів програми «Схеми» ознаки протиправного заволодіння інформацією, а також порушення етичних норм. У банку наголошували, що інформація, яка запитувалася, відповідно до статті 60 Закону «Про банки та банківську діяльність» є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї.

6 жовтня Мецгер заявив, що складає повноваження на час проведення слідчих дій Національною поліцією та внутрішньої перевірки в банку. Наглядова рада Укрексімбанку 11 жовтня звільнила Мецгера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-