Більшість українських виробників медичного кисню працюють на повну потужність - МОЗ

Більшість українських виробників медичного кисню працюють на повну потужність - МОЗ

Укрінформ
У 2021 році на вдосконалення системи киснепостачання в лікарнях уряд виділив понад 1 млрд 148 мільйонів гривень, із них 400 мільйонів гривень восени були направлені в регіони як субвенція для вирішення проблем із киснепостачанням.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу у вівторок сказав перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда.

"На потреби удосконалення системи киснепостачання в цьому році вже було виділено 1 млрд 148 млн грн, з них цієї осені в регіони направили майже 400 млн грн. Тобто місцева влада мала час встановити кисневі станції, закупити кисневі балони. На сьогодні вдалося забезпечити киснем понад 38 тисяч ліжок, за допомогою централізованих систем облаштовано понад 60 систем централізованого постачання кисню, додатково встановлено понад 130 кисневих станцій та більш як 150 кріогенних газифікаторів", - заявив Комаріда.

Читайте також: Споживання кисню в COVID-лікарнях з весни зросло у п'ять-десять разів - Ляшко

Також, за його словами, для надання допомоги пацієнтам, які мають тяжкий та вкрай тяжкий перебіг хвороби, додатково у визначені заклади охорони здоров'я закуплено та поставлено близько 1,7 тис. апаратів штучної вентиляції легень.

Комаріда відзначив, що кожна область нині вирішує самостійно, як розпоряджатися наданим киснем. Так, наприклад, за його словами, заклади охорони здоров'я Одеської області за добу використали 22 тонни кисню.

"Область має значні залишки кисню, проте додатково протягом тижня заклади охорони здоров'я заклади отримують ще 100 тонн кисню для екстреного використання", - сказав Комаріда.

Читайте також: За день медзаклади споживають 344 тони рідкого кисню - Ляшко

Зараз, за словами першого заступника міністра, Україна повністю забезпечена медичним киснем для хворих, які потребують кисневої терапії через COVID-19. Наразі 35 підприємств виробляють понад 400 тонн кисню на добу, абсолютна більшість з них працює на максимальну потужність.

Комаріда також нагадав, що зараз один хворий на коронавірусну хворобу споживає у 5-6 разів більше кисню, ніж у попередню хвилю захворюваності. За його словами, на початку жовтня в Україні споживали 280 тонн рідкого кисню на добу, на середину - 330 тонн, то зараз вже 367 тонн.

Перший заступник міністра наголосив, що МОЗ і надалі працює над забезпеченням потреб в кисневій терапії пацієнтів у COVID-лікарнях, проте найбільш ефективним способом захистити себе від госпіталізації, важкого перебігу хвороби та смерті є вакцинація.

Читайте також: Лікарні Одещини почали отримувати медичний кисень з Молдови

Як повідомляв Укрінформ, станом на 1 листопада рівень завантаженості ліжок із киснем у COVID-лікарнях становить 70,3%. У "червоній" зоні епіднебезпеки знаходяться столиця та 15 областей.

За минулу добу, 1 листопада, виявили 19 455 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіли 2 955 693 особи; летальних випадків – 68 727.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-