В Україні виробляють медичного кисню більше, ніж споживають - МОЗ

В Україні виробляють медичного кисню більше, ніж споживають - МОЗ

Укрінформ
В Україні для медичних проблем виробляється кисню більше, ніж споживається. Проблеми можуть виникати при пікових навантаженнях з логістикою. 

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу розповів перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

"Кисню, який виробляється в Україні, більше, ніж кисню, який споживається... На добу виробляється більше 400 тонн рідкого кисню, це саме кисень, що йде на потреби системи охорони здоров'я. Споживання також до 400 тонн", - сказав Комаріда.

Він додав, що заводи, які зупинялися на регламентні роботи, вже відновили постачання кисню в систему охорони здоров'я.

Читайте також: За місяць споживання кисню в лікарнях зросло на 30% - МОЗ

Комаріда пояснив, що як такого дефіциту кисню в Україні немає, були певні проблеми з логістикою.

"Під час пікових навантажень на будь-яку систему є певні перебої з логістикою. Якщо ми візьмемо кисень, це не просто перелити з однієї ємності в іншу. Коли він виробляється , потрібен певний час на те, щоб завантажити 20-тонну машину. Якщо виробляється 500 кг кисню на годину заводом, то для того, аби завантажити 20-тонну машину, потрібно приблизно 40 годин. І коли ми бачимо, що в лікарню вночі госпіталізують багато пацієнтів, то вранці ця лікарня потребує значно більше кисню. Ми екстрено намагаємося забезпечити ії киснем, і виникають певні логістичні збої", - сказав Комаріда.

Стосовно постачання кисню з Польщі перший заступник міністра зауважив, що основні виробники кисню історично знаходяться на сході Україні, тому при постачанні кисню в лікарні західних областей зручніше це робити саме з Польщі.

Читайте також: На Буковині 16-річний хлопець із COVID-19 уже другий тиждень підключений до апарату ШВЛ

"З Польщі набагато ближче привезти кисень на західну Україну, ніж везти його через усю Україну зі сходу. Тому логістично можуть бути різні нюанси. За моєю інформацією, з Польщі надходить приблизно 100 тонн кисню на тиждень. Чи довготривалі ці контракти, я не можу сказати, але це не є супергостра потреба для України - закуповувати в Польщі. Особливо після того, як заводи запустилися. Все залежатиме від кількості нових випадків, кількості споживання і власне від логістики кисню", - сказав Комаріда.

Якщо потреба в кисні зросте, то, за словами Комаріди, всередині країни буде розгорнуто додаткові потужності.

Читайте також: Більшість хворих на кисні, реанімації COVID-лікарень Києва переповнені – Кличко

Також він нагадав, що уряд виділив 395 млн грн як субвенцію на автономні кисневі станції для лікарень.

За його словами, критеріїв для лікарень, де будуть встановлюватися кисневі станції, декілька: до якої хвилі належить лікарня, скільки кисневих точок в ній розгорнуто і скільки ще може бути розгорнуто, як логістично туди доставляється кисень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-