Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як жити довго до, під час і після ковіду

Як жити довго до, під час і після ковіду

Укрінформ
Я б хотів, щоб цей текст прочитало якомога більше людей в Україні, де сьогодні ситуація з ковідом залишається дуже складною

Досвід Японії, про який багато хто чув, але, можливо не склав для себе цілісної картини, міг би стати в нагоді, особливо з урахуванням того факту, що система охорони здоров'я в Японії, які в Україні, децентралізована. Все вирішується на рівні місцевої влади - губернаторств префектур та керівництв муніціпалітетів.

Сьогодні в Японії очікувана середня тривалість життя для чоловіків 81.8 років і майже 88 років для жінок - найвищі показники в світі. Номер один префектурою в Японії по тривалості життя чоловіків є провінція Шіга (щодо жінок-четвертою). Але що ще важливіше - префектура продемонструвала найкращі в Японії показники по зростанню тривалості життя протягом останніх 40 років. Шіга посідає друге-третє місця за тривалістю якісного життя, тобто періоду, протягом якого людина живе повноцінним життям, самостійно обслуговує себе. Весь цей час місцева влада здійснювала низку ініціатив приватно-публічного партнерства, які і дали свій результат. У цілому показники тривалості життя між 47 провінціями Японії різняться приблизно в три роки, і Шіга послідовно посідає лідерські позиції по всіх параметрах.

Досвід провінції був вивчений досконально, результати викладені у реферерованих наукових журналах (посилання у коментарях), тобто все це не вигадки, а доконані факти. Ви здивуєтесь - нічого особливо нового, але результат реально вражає.

Короток і по суті. Сім факторів вважаються причиною такої тривалості життя:

1. Превентивна медицина. Місцева влада стимулює мешканців префектруи проходити щорічні обстеження, а медичних працівників - проводити роз'яснювальну роботу, наприклад, стосовно мінімізації використання солі (це вважається дуже важливим), інших аспектів жоденного життя, вплив яких на здоров'я встановлений однозначно.

2.Не палити. Префектура Шіга - найбільш не-паляча префектура Японії.

3. Спорт і волонтерська діяльність. По 30 хвилин активних занять хоча б двічі на тиждень - стосвно спорту, і участь у соціально значущих місцевих проектах - щодо волонтерства. Вважається, що людина, яка добровільно робить щось корисне для місцевої громади, почуває себе гармонійніше.

4. Люди похилого віку не живуть самотніми. Влада префектури всіляко заохочує активну участь старшого покоління у житті молодшого, часті контакти і відчуття соціальної важливості однозначно йде на користь людям похилого віку.

5. Читання книжок. Провінція Шіга посідає перше місце в Японії по кількості книг, які читатчі беруть в бібліотеках. Так, в них є бібліотеки, і Японія - дуже читаюча нація.

6. Дієта, в який превалює риба і боби в якості джерела протеїнів. Цікаво, що провінція Шіга не має виходу до моря, але має найбільше в Японії прісне озеро. Там і вирощують рибу, багату на корисні речовини. Годі й казати, що чистота цього озера підтримується так, наче воно є особистою власністю місцевого олігарха (якого немає).

7. Споживання ферментованих продуктів. В Японії взгалі люблять ферментовані продукти, а в префектурі Шіга є й свої специфічні секрети.

Далі. Проведені наукові дослідження по впливу п'яти факторів на тривалість життя - фізична активність (мінімум двічі на тиждень по 30 хв протягом року), нормальний сон (більше семи, але менше 9 годин), збалансована дієта (тучних людей в Японії знайти важко), не-паління і помірне споживання алкоголю (меньше 40 гр на добу). НАУКОВО доведено, що чим більше вдається поєднати цих факторів одній людині, тим краще її шанси жити довше. Реальні опитування людей показали, що всі п'ять поєднати практично нікому не вдалося, але ті, хто дотримувався хоча б трьох-чотирьох вже складали абсолютну більшість довгожителів.

Окрім того, дуже важливим аспектом вважається виникнення у префектурі так званого "Ритму Шіге" - концепції, розробленої для залучення туристів, але яка використовується і місцевими у повсякденному житті - це спокійний, з мінімумом стрессу ритм життя, зведення агресивних проявів і психічних розладів до мінімума. Тобто, при плануванні забудов, інфраструктури, доріг, світлофорів, громадських закладів і заходів, буквально в усіх відтінках життя намагання дотримуватисяь принципу ікігай, тобто, якщо коротко, гармонії між можливим, доступним, важливим і корисним.

На останок трохи про ковід.

Можна скільки завгодно сперечатися про маски, але в Японії їх носять усі. На вулиці дехто знімає, але у траспорті чи в приміщеннях - обов'язково. Маски різні, більшість - не медичні. Але факт - носять.

Щеплення - дуже важливий фактор, але роблять добровільно. Ніякої дискримінації по сертифікатах немає. А що є - скрізь вимірювання температури, ефективна вентиляція повітря у ресторанах, магазинах і офісах, у транспорті, наявність прозорих екранів за столиками кафе, дотримання дистанції між сидіннями у театрах, приймальнях, медичних закладах, в аеропортах. Сьогодні у Токіо вже другий тиждень у середньому 30 випадків на 37 мільйонний мегаполіс. Так, були і значно гірші хвилі, але комплекс заходів, запропонований Урядом і підтриманий населенням, включаючи вакцинацію, дав позитивні результати.

Не хворійте і живіть довго.

Сергій Корсунський

Fb

Фото: KYODO

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-