Кабмін доручає Мінветеранів затвердити Стандарт психологічної реабілітації

Кабмін доручає Мінветеранів затвердити Стандарт психологічної реабілітації

Укрінформ
Кабінет Міністрів схвалив постанову, яка передбачає підвищення якості послуг із психологічної реабілітації учасників Революції Гідності та АТО/ООС.

Відповідне рішення члени уряду підтримали на засіданні в четвер, передає кореспондент Укрінформу.

Ідеться про постанову №1057 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 р. № 497 і від 27 грудня 2017 р.» щодо підвищення якості послуг із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, Антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також членів їхніх сімей.

«Метою проєкту акта є підвищення якості послуг із психологічної реабілітації, що надаються за бюджетною програмою КПКВК 1501040 «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників Антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та членів їх сімей (при здійсненні заходів із психологічної реабілітації), членів сімей загиблих (померлих) таких осіб, виготовлення для них бланків посвідчень та нагрудних знаків», - йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: В уряді створили робочу групу для координації міжнародної допомоги українським ветеранам

Зазначається, що формування переліку суб'єктів надання послуг із психологічної реабілітації окремо кожним районним органом соціального захисту населення відповідно до чинних нормативно-правових актів, якими визначено механізм реалізації бюджетної програми КПКВК 1501040, призводить до обмеження прав отримувачів послуг на вільний вибір суб'єкта надання послуг.

Крім того, районні органи соціального захисту населення не мають змоги здійснювати перевірки і контроль якості надання послуг, оскільки у них відсутні як фінансові, так і кадрові можливості для здійснення виїзних перевірок суб'єктів надання послуг, розташованих в інших регіонах країни.

Порядком проведення психологічної реабілітації даної категорії осіб передбачено, що психологічна діагностика повинна відповідати стандартам і протоколам її проведення, що затверджуються Міністерством у справах ветеранів України. Проте стандартизації потребують всі послуги з психологічної реабілітації, а не одна з них.

Читайте також: Пріоритетом держави має бути створення дієвої системи реабілітації ветеранів – Лапутіна

Згідно зі схваленою постановою, Міністерство у справах ветеранів пропонує визначити його відповідальним за формування Реєстру постачальників послуг з психологічної реабілітації для ветеранів і членів їх сімей, що дозволить підвищити якість відповідних послуг і відповідальність суб'єктів за дотримання вимог до діяльності таких суб'єктів, зокрема щодо кваліфікації фахівців, які надають послуги.

Водночас пропонується доручити Мінветеранів затвердити Стандарт психологічної реабілітації, який встановлює комплекс норм, правил, вимог до учасників реабілітаційного процесу, що сприятиме ефективності психологічної реабілітації ветеранів, здійсненню оцінки якості наданих послуг шляхом їх порівняння зі стандартом.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з початку року 34 сімей загиблих учасників АТО/ООС та 150 осіб, які отримали інвалідність внаслідок війни, отримали грошову допомогу на понад 127 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-