Для третьої дози COVID-вакцини в Україні ще зарано - академік НАН

Для третьої дози COVID-вакцини в Україні ще зарано - академік НАН

Укрінформ
На нинішньому етапі в Україні не доцільно ухвалювати рішення про третю (бустерну) дозу вакцини проти коронавірусу.

Таку думку у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" висловив академік-секретар Відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН України Сергій Комісаренко, передає Укрінформ.  

"Всесвітня організація охорони здоров'я досі не рекомендує використовувати третю дозу, окрім тих випадків, коли в людини імунодефіцитний стан. Наукові дані демонструють, що третя доза, як правило, призводить до збільшення кількості антитіл проти вірусу. Наявність антитіл є важливим показником, але не вирішальним і не єдиним у протистоянні організму коронавірусу", - пояснив він.

Читайте також: Виробники заявляють, що «бустерна» доза Pfizer дає 95% захисту від коронавірусу

Академік вважає за доцільне почекати з ухваленням рішення щодо бустерної дози в Україні не лише тому, що ще першими двома дозами не вакцинувалася достатня кількість населення, але й тому, що слід дочекатися модифікованих вакцин, які ефективно реагуватимуть на мутаційні штами COVID-19.

"Третю дозу вакцинації, звичайно, треба було б приберегти до моменту, коли вакцина буде вже специфічна. Нині все-таки всі вакцини, навіть ті, які є найефективнішими, вони як і раніше були створені проти первинного варіанта коронавірусу - ще Уханьського. Хоча вони, звичайно, допомагають у боротьбі й з варіантом "Дельта", - додав Комісаренко.

Читайте також: Американський регулятор дав офіційний дозвіл на «бустерні» вакцини Moderna та J&J

Як повідомлялося, додаткове щеплення проти коронавірусу в Україні рекомендуватимуть тим, хто може мати слабку імунну відповідь на стандартний курс вакцинації. При цьому, як заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін, рішення про введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 поки що не ухвалене.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-