Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вакцинований – захищений

Вакцинований – захищений

Укрінформ
Чому ці слова – не банальність, ворожа пропаганда фармацевтичних компаній, Біла Гейтса, Джорджа Сороса чи когось там ще

На польському ТБ я бачив вже сотні коментарів різних світил (і не дуже) медицини, у тч експертів з вірусології, генетики, біохімії, які не мають сумнівів: вакцинуватися проти COVID-19 треба! Мене це переконує. Але дуже багато людей в Україні (у Польщі також але значно менше) не хочуть цього слухати. Їм більше до вподоби аргументи: "не все так однозначно", "вакцина не добре вивчена", "знайомий знайомого розповів, що в лікарні помер вакцинований, а його сусід по палаті, невакцинований, вижив". Історій таких багато, Інтернет роїться відеороликами різних шахраїв і пройдисвітів.

Але якщо слова справжніх фахівців для багатьох не аргумент, то може проста математика допоможе зважити "за" і "проти".

Дуже цікаво порівняти ковід-статистику Польщі й України. В обидвох країнах приблизно однакова кількість населення: орієнтовно 38-40 млн людей.

Так от, у Польщі вже виконано 38,5 млн щеплень (в середньому одна доза на одну людину у країні), повністю вакциновано майже 20 млн людей, тобто половину населення, навіть трохи більше. Натомість в Україні одною дозою - 8,9 млн, двома - 6,9 млн (приблизно 18% населення). Тобто, різниця між країнами у кількості вакцинованих приблизно утричі.

А тепер щоденна ковід-статистика: у Польщі зараз реєструють в середньому 6-7 тис. тис. інфікованих, в Україні- 20-23 тис., тобто пропорція утричі зберігається. По летальних випадках ця різниця взагалі трагічна. У Польщі зараз 60-80 померлих за добу, в Україні доходить до 350-400 випадків, тобто уп'ятеро більше. Тут різниця вища, напевно, через краще забезпечення польських лікарень апаратами ШВЛ, киснем тощо.

У Польщі найскладніша ковід-ситуація зараз у Люблінському воєводстві, де реєструється 20-25% усіх випадків по країні (а в Польщі 16 воєводств). "Дивним" чином у цьому воєводстві найменша кількість вакцинованих по країні. Лікарі з "ковідних" лікарень в Польщі прямо кажуть (українські лікарі це підтвердять): 98% пацієнтів у важкому стані - особи невакциновані.

Попри непогані (на фоні України) показники вакцинації, у Польщі і далі б'ють на сполох і закликають вакцинуватися тих, хто цього ще не зробив. А з 2 листопада у Польщі почнуть записувати усіх охочих (кому більше 18 років і хто вакцинувався понад 6 місяців тому) на третю дозу вакцини. Все дуже серйозно, ніхто не розслабляється.

Мені здається, що статистика і тренди дуже чітко показують, що зараз краще "синиця" вакцинації, ніж такий собі "журавель" можливих побічних наслідків від вакцини у майбутньому. Зараз вакцини в Україні вже ніби вдосталь. Тому, закликаю усіх, хто вагається (якщо звісно немає прямих протипоказань) вакцинуватися. Це не страшно, страшно хоронити найближчих.

Юрій Банахевич

Фото: Bartosz Banka/Agencja Gazeta

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-