Глава Пентагону в Києві, «село» на Місяці та смерть від кулі Болдуїна - публікації тижня

Глава Пентагону в Києві, «село» на Місяці та смерть від кулі Болдуїна - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Візит глави Пентагону до Києва: НАТО буде протистояти РФ у Чорному морі

Глава Пентагону Ллойд Остін 19 жовтня відвідав Київ, де його чекали зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським та міністром оборони Андрієм Тараном. Нових угод підписано не було, бо й не планувалося, тим не менш Ллойд Остін дуже чітко пройшовся по основних моментах, згадавши про агресію Росії, окупацію Криму та Донбасу. Він послав недвозначні сигнали Росії: по-перше, що відносно українського питання жодних компромісів не буде, по-друге, що США посилюють партнерські відносини з Україною та іншими країнами Чорноморського регіону. Наскільки дієвою може бути така коаліція в протидії російській агресії в регіонах Чорного й Азовського морів та як оцінюють результати візиту Ллойда Остіна експерти?

***

Питання руба: Чому Україна не згадає про свої запаси сланцевого газу?

Україна посідає третє місце у Європі за розвіданими запасами сланцевого газу, після Польщі і Франції. Німецький політолог Андреас Умланд ще у жовтні 2020 року опублікував статтю у газеті Neue Zürcher Zeitung під назвою «Україна сидить на величезних запасах газу, про які, проте, всі забули – вони могли б перевернути енергопостачання Європи». За оцінками експертів, загальні обсяги технічно видобувних ресурсів сланцевого газу на території України складають 3,6 трлн куб. м (1,75% світових запасів), на двох найбільших родовищах – Юзівському у Донецькій і Харківській областях та Олеській площі на Західній Україні – зосереджено приблизно 1,2 трлн куб.м. Однак спроби почати видобуток провалилися ще років десять тому. Чому так сталося, кому це було вигідно і які шанси в України вирватися з “газових лещат” РФ?

***

Оксана Золотарьова, директор департаменту міжнародного права МЗС, агент України: Наша мета – щоб на весь світ з Гааги пролунало, що Росія порушує міжнародне право

Міжнародний арбітраж ООН провів у Гаазі слухання у справі “Україна проти Росії” щодо затримання у листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці. Отже, що озвучили сторони в Гаазі? Коли очікується рішення щодо юрисдикції? Яких компенсацій вимагатиме Україна? Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла директорка департаменту міжнародного права МЗС України, глава делегації, агент України Оксана Золотарьова.

***

Страшні рекорди антивакцинаторів не лякають – тільки обмеження

Україна останніми днями б’є COVID-рекорди, але є факт: у пунктах вакцинації практично в усіх регіонах України зараз – величезні черги. Судячи з усього, подіяв адміністративний тиск і там, де не переміг здоровий глузд, як завжди, переміг “холодильник”. Тобто: аби було що в нього покласти, треба заробляти гроші. Тим часом віртуальні сутички у соцмережах між прихильниками і противниками вакцинації, здається, сягнули апогею.

***

Загибель Галини Гатчінс: «Вона була суперкрутою через її український дух»

Американський кінематограф шокував світ сумною подією: знаменитий актор Алек Болдуїн застрелив кінооператорку – українку Галину Гатчінс (Андросович). Це сталося вдень у четвер під час зйомки бойовика «Раст» поблизу міста Санта-Фе штату Нью-Мексико (США), на ранчо Бонанза-Крік, яке використовували для зйомок десятків фільмів. «Немає слів, щоб передати моє потрясіння і засмучення у зв’язку з трагічним випадком, який забрав життя Галини Гатчінс – дружини, матері та глибоко шанованої колеги. Я повністю співпрацюю зі слідством, – написав Алек Болдуїн у Твіттері. – Моє серце розбите через втрату, яку понесли її чоловік, син і всі, хто знав і любив Галину». Розповідаємо про талановиту українку, яку в 2019 році журнал American Cinematographer назвав однією з «зірок, що сходять» американської кінематографії.

***

2021-2030. Летимо в космос. Житло брати з собою?

До 2024 року NASA націлене повернути людей на Місяць. Земляни планують також полетіти на Марс і не збираються на цьому зупинятися. Припустімо, долетіли ми на іншу планету, а облаштуємося де? Космічні архітектори наввипередки розробляють проєкти житла за межами Землі: “Місячне село”, модуль “Instarz”, надувний “LIFE™ Habitat”... Глобальна ідея полягає в тому, що коли астронавти висадяться, наприклад, на Місяці, вони вже мають вміти там будувати, використовуючи місцеві ресурси. Розповідаємо про космічне житло, яке готують для піонерів-астронавтів.

***

Артем Колюбаєв, голова Ради з державної підтримки кінематографії: Ми – збірна України з кіно і маємо грати однією командою

У вересні Державне агентство України з питань кіно провело другий тур 17-го конкурсного відбору кінопроєктів, які претендують на державне фінансування. Після цього остаточно затвердили перелік з 31 фільму, яким, за результатами пітчингу, будуть надані держкошти. У соцмережах зустрічалися різні думки та оцінки щодо проєктів-переможців, зокрема висловлювалося побоювання, що вітчизняний кінопродукт може перетворитися на суцільне «Якесь-там весілля». Про зйомки патріотичних фільмів, анімацію та багато іншого з української “кіно-кухні” читайте в інтерв’ю Укрінформу з головою Ради з державної підтримки кінематографії Артемом Колюбаєвим.

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-