Євросаміт у Києві, «газовий маятник» Путіна та COVID-вакцинація - публікації тижня

Євросаміт у Києві, «газовий маятник» Путіна та COVID-вакцинація - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Саміт Україна-ЄС: без обіцянок членства вже завтра, але з важливими угодами – сьогодні

У Києві пройшов 23-й саміт Україна-ЄС за участю президентів України, Європейської ради та Єврокомісії – Володимира Зеленського, Шарля Мішеля та Урсули фон дер Ляєн. Насправді, якогось глобального прориву від цього саміту не очікувалося. Укрінформ звернувся до експертів, аби вони оцінили результати і пояснили, що підсумки саміту означають для України і українців.

***

«Газовий» шантаж РФ: відповідь готується, але вона не буде швидкою

«Газпром» і Путін, як і прогнозувалося, використовують блакитне паливо у якості зброї політичного тиску і шантажу на Європу та Україну. Ситуація на газовому фронті, про що вже написано десятки, чи й сотні матеріалів, залишається надскладною. РФ тримає на руках колосальні козирі й, схоже, в найближчій перспективі давати задню не збирається. Втім, які є варіанти контргри для Європи, України та США?

***

Енергетична криза в Європі: вимушений перехід на «ручне» управління

Підготовка до опалювального сезону цьогоріч стала гарячою темою не лише в Україні. Ціни на газ у Європі з початку року зросли у кілька разів, а рівень заповнення газосховищ залишає бажати кращого. І доки на міжнародному рівні обговорюються причини, наслідки та можлива протидія кризі, національні уряди змушені вдаватися до не завжди ринкових кроків для стримування тарифів. Країни ЄС думають про адресну підтримку та здійснення прямих виплат для тих, хто перебуває під ризиком “енергетичної бідності”, а також про скорочення податків на енергію. Як переживає Європа ціновий шок і яким чином хоче вийти з енергетичної кризи?

***

Шантаж Газпрому, хамство Медведєва і футурологія Суркова

Карикатура Сергій Йолкіна
Карикатура Сергія Йолкіна

У трьох різних виданнях один за одним були опубліковані три матеріали від російських ньюзмейкерів, які так чи інакше стосуються України. Вони мали різні фокусні аудиторії, різний набір завдань. І "вистрілили" теж дуже по-різному. Це інтерв’ю російського дипломата Чижова кореспондентам Financial Times, де він звертається до Європи від імені РФ із “газовим шантажем”, хамовита стаття з ультиматумами Медведєва в «Коммерсанте» та футурологічний матеріал ексрадника президента РФ з українського напряму Суркова. При цьому три матеріали збіглися в часі і просторі до початку цього тижня, здається, невипадково.

***

Олена Худякова, фотограф Укрінформу, учасниця бойових дій: На передовій вік, стать, політичні вподобання зафарбовуються у камуфляж

На російсько-українській війні – багато фантастичних жінок. Снайпери, медики, кухарі. Серед них – наша колега Олена Худякова – захисниця з позивним Мауглі. Її профіль: філософ і журналістка, розвідниця та військовий медик, письменниця й фотограф (фемінітивів на всі її регалії ще не вистачає). Зараз у стінах Верховної Ради відкрилась виставка фотографій Олени Худякової з фронту. Власне, саме за таким унікальним фотоархівом колись будуть досліджувати цю війну. В інтерв'ю Укрінформу Олена розповіла про роботу, службу, війну та побратимів.

***

Вакцинація йде вдвічі повільніше, ніж за планом. Що робити?

В Україні повністю вакциновані лише 15% населення. І, на жаль, в останні тижні щоденна кількість «уколів» практично не збільшується – Україна зависла на позначці в 120-130 тисяч введених доз за добу. Аби заохотити більше українців вакцинуватися, уряд виділив додаткові 25 млн грн на інформкампанію, але, схоже, що однієї цієї стратегії буде недостатньо… Що робити? Як змінити ситуацію? Укрінформ звернувся за коментарями до медиків.

***

Українські вечорниці: «Лучче було, лучче було не ходити, лучче було не любити…»

Українці на осіннє свято Покрови чекали з нетерпінням. Воно означало, що закінчився сезон важкої праці і можна трохи відпочити, розважитися. Від Покрови починався не тільки сезон весіль, але й вечорниць. Радянські етнографи стверджували, що на вечорницях тільки співали і вишивали, а що там робилося насправді? Хто туди й навіщо ходив? Чим там займалися і чому церква настільки негативно ставилася до цієї давньої української практики, що навіть хотіла її заборонити? Що розповідають науковці про інтимне життя наших пращурів?

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-