У МОЗ пояснили нинішню високу COVID-смертність в Україні

У МОЗ пояснили нинішню високу COVID-смертність в Україні

Укрінформ
Міністерство охорони здоров’я очікує пікових навантажень на систему охорони здоров’я у другій половині листопада.

Про це в ефірі Українського радіо сказав заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає кореспондент Укрінформу.

“Пікові навантаження на систему охорони здоров’я у нас очікуються все-таки на другу половину листопада”, - сказав Кузін.

Коментуючи високі показники смертності внаслідок COVID-19 останніми днями, Кузін зауважив, що це пов’язано, зокрема, з тим, що зараз поширений штам "Дельта", який є більш агресивним і заразним.

Читайте також: В Україні лишився тільки Delta: поради для захисту від доктора Комаровського

"Перш за все, ми стикнулися з епідемією, яка викликана штамом "Дельта", і він більш агресивний, контагіозний, тобто передається швидше від людини до людини. Він дійсно вимагає частішої госпіталізації. І те, що ми бачимо, — доволі велика частка населення, яке лікується на амбулаторному етапі, пізно звертається за госпіталізацією”, - заявив заступник міністра.

За його словами, часто пацієнти запізно звертаються навіть до сімейного лікаря, що також призводить до ризику смерті.

Читайте також: Концентрація Delta-штаму в організмі у тисячі разів більша, ніж інших штамів – лікар

Кузін наголосив, що протоколи лікування коронавірусної хвороби при зараженні різними штамами однакові. Але звернути увагу потрібно на те, що перебіг хвороби є агресивнішим і швидшим.

"Якщо раніше від часу інфікування до появи перших симптомів COVID-19 було близько 7 днів, зараз цей час скоротився - 3, 4, 5 днів максимум. Дуже швидко погіршується ситуація. Може бути таке, що впродовж однієї доби людина, яка мала адекватну сатурацію, тобто насичення крові киснем, - цей рівень падає до низького, і людина потребує термінової госпіталізації", - зазначив він, додавши, що може бути атиповий перебіг захворювання.

При цьому, за словами заступника міністра, більшість госпіталізованих становлять невакциновані.

Читайте також: Нову мутацію Delta-штаму виявили в Японії

"Ми дійсно не бачимо в лікарнях, у палатах інтенсивної терапії, людей, які отримали вакцину. Тому я хотів би закликати людей якнайшвидше вакцинуватися і дотримуватися тих вимог, які є...: носіння масок, фізична дистанція, користування антисептиком, миття рук та інші", - наголосив Кузін.

Як повідомляв Укрінформ, минулої доби, 13 жовтня, в Україні зареєстровано 18 881 випадок зараження коронавірусом. За час пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 2 597 275 осіб, з них одужала 2 311 991 особа, померли 59 935 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-