В Україні відбудеться інформаційна кампанія «Тиждень безпеки дітей в інтернеті»

В Україні відбудеться інформаційна кампанія «Тиждень безпеки дітей в інтернеті»

Фото
Укрінформ
Протягом жовтня в Україні відбудеться інформаційна кампанія для батьків та вчителів "Тиждень безпеки дітей в інтернеті".

Про це на презентації інтерактивних уроків на тему приватності, яка відбулася в Укрінформі, розповіла експертка з цифрових прав та безпеки, співзасновниця ГО "МІНЗМІН" Анастасія Апетик.

Мета кампанії - привернути увагу дорослих до теми безпеки дітей в інтернеті, пояснити батькам та вчителям важливість збереження приватності дитини та надати практичні інструменти.

"За різними даними, людина проводить в інтернеті від 6 до 7 годин на добу. В цей час ми можемо отримувати нову інформацію, а також стикатися з новими загрозами. Взагалі далеко не всі володіють навичками цифрової безпеки, це стосується як дітей, так і дорослих. Наприклад, не у всіх є розуміння того, що таке цифрова безпека. Багато людей вважають, що це стосується держави, і за цифрову безпеку має відповідати держава. І за даними останніх досліджень Міжнародного центру безпеки та оборони, цифрова безпека в українців асоціюється виключно з онлайн-шахрайством. Але це не так. За цифрову безпеку відповідає не лише держава, а й батьки, вчителі, власне, кожен користувач інтернету", - розповіла Апетик.

ГО "МІНЗМІН" спільно з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством освіти і науки, за підтримки міжнародного фонду "Відродження" розробили низку інформаційних матеріалів для батьків, вчителів та дітей про те, як зберегти приватність в інтернеті, та які інструменти для цього існують.

Для батьків пропонується відеоблог з 12 частин, де розповідається про те, як захистити конфіденційність дитини в інтернеті; даються відповіді на питання, наприклад, що таке батьківський контроль; чи варто розміщувати фотографії своїх дітей в інтернеті і які наслідки це може мати; як створити безпечний пароль; як перевірити на що саме підписалася дитина в соціальних мережах тощо.

Читайте також: Безпека дітей в інтернеті - рекомендації МОН

Також серед навчальних матеріалів пропонуються скрінкасти, які пояснюють, хто і як може знайти особу в Фейсбуці, Інстаграмі, ТікТоку; як обмежити дані, які збирають соціальні мережі; як налаштувати доступність дописів у своєму профілі; як дізнатися, яку інформацію збирають соціальні мережі про особу. Окрім того, відповідний скрінкаст створено для Телеграму.

Для учнів різних класів пропонуються уроки на тему "Моя приватність", де доступно пояснюється що таке приватність, і як її захистити в інтернеті.

Як додала на презентації генеральний директор Директорату з євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації Гульсанна Мамедієва, захист дітей в інтернеті є пріоритетом уряду, оскільки Україна, за її словами, в секторі цифровізації лідирує у світі.

"Інформаційна кампанія відбудеться в жовтні, який є місяцем кібербезпеки, що відзначається в ЄС. За даними нашого дослідження, 84% батьків переймаються безпекою дітей в інтернеті, але менше половини говорили про те, що вони використовують якісь інструменти для захисту дітей, хоча цих інструментів багато і вони ефективні. І навіть ті, хто каже, що використовує ці інструменти, якщо зануритися в проблему, то стає зрозуміло, що ці інструменти зводяться до регламентації часу використання інтернету. Цього недостатньо. Наше завдання - впровадити технологічні методи захисту дітей для батьків, учителів і закладів освіти", - розповіла Мамедієва.

Читайте також: Понад 40% українців стикаються з кібербулінгом, третина - з шахрайством онлайн

Матеріали до "Тижня безпеки дітей в інтернеті" будуть розміщені на ресурсах Міністерства цифрової трансформації, Міністерства освіти та науки в розділі “Безпека дітей в інтернеті”.

Зараз збираються заявки від батьків та вчителів на доступ до матеріалів курсу. Відеоматеріали будуть доступні з наступного тижня.

Також Міністерство освіти та науки буде рекомендувати департаментам освіти провести на основі цих матеріалів уроки у школах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-