У Верховному Суді пояснили, як прискорити розгляд справ

У Верховному Суді пояснили, як прискорити розгляд справ

Укрінформ
Однією з головних проблем судової системи в Україні є тривалість розгляду справ. Прискоренню цього процесу сприятиме спрощення процедури, підвищення якості підготовки досудових документів, введення онлайн-судів і укомплектування штату судів.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив суддя Верховного Суду Олег Ткачук, передає Укрінформ. 

"Неможливо забезпечити довіру, не прибравши все зайве. Потрібно максимально спростити процес, щоби людина прийшла до суду і через два тижні отримала рішення", — переконаний суддя.

За його словами, судами України на рік розглядається у середньому 4 млн справ, зокрема у районних судах — від 120 до 250 справ на місяць. Є випадки, коли судовий процес на різних рівнях триває сумарно до 10 років. А в ідеалі справи мають розглядатися протягом місяця.

Фото: kanaldom.tv

На думку Ткачука, розвантажити суди допоможе, зокрема, розгляд малозначущих справ за спрощеною процедурою в місцевих судових органах нижчої ланки.

"Багато ж питань можна розв'язати на місці. Це мирові судді, це медіації, коли примиритель бере участь у справі. Навіщо, наприклад, питання про розподіл майна між подружжям або про розлучення вирішувати на рівні Верховного Суду?" — наголошує Ткачук.

Суттєво, на його думку, прискорить процес введення системи онлайн-судів, коли людям не потрібно буде фізично приходити до суду.

Читайте також: У ВСУ оцінили брак суддів в Україні: майже три тисячі вакансій

"У світі є багато способів розв'язання спорів за відсутності людини, за належного підтвердження того, що ця людина існує, що у неї є бажання звернутися до суду. У Китаї є онлайн-суди, наприклад. Різні подібні форми існують", — зазначив суддя ВС.

За його словами, потрібно закрити питання вакансій у судах, що знизить навантаження на кожного з суддів, а це прискорить і підвищить якість розгляду справ.

Затягує процес часом і низька якість документів, підготовлених на досудовому слідстві прокурорами, органами правопорядку тощо. "Дуже часто надходять до суду такі документи, в яких читати немає чого, тому що нічого не зроблено. Або зроблено всупереч закону. І людину й виправдати не можна, і визнати винною не можна. І суд дивиться на цю справу, намагається якісь суперечності прибрати, але не виходить — і процес триває й триває", — зазначив суддя.

Читайте також: В Україні можуть з'явитися офіси Міжнародного кримінального суду — правозахисниця

За його словами, затягування процесів через ці причини викликає негатив у всіх: і у суддів, і у прокурорів, і в адвокатів, і у підсудного.

"Це перетворюється на нескінченну муку. А суд же не має бути мукою", — наголосив Ткачук.

Водночас він зазначив, що негативне ставлення громадян до судів пов'язане не тільки з діяльністю судової системи, а й із роботою служби виконання покарань. 

"Понад 60% рішень в Україні не виконується. А люди ж не розрізняють — де суд, а де виконання. Вони кажуть: навіщо нам таке рішення, яке ніхто не виконує?" — зауважив суддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-