МОЗ розпочинає раптові перевірки працівників харчоблоків шкіл

МОЗ розпочинає раптові перевірки працівників харчоблоків шкіл

Фото
Укрінформ
У поточному навчальному році в закладах освіти вже відбулося два спалахи гострих кишкових інфекцій через порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм, тому МОЗ розпочинає раптові перевірки на носійство, зокрема, золотистого стафілокока, у працівників харчоблоків.

Як передає Укрінформ, про це під час третього регіонального форуму “Реформа шкільного харчування”, який відбувається у м. Дніпро, сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Це сталося через те, що люди, які готували харчування в школах, були носіями золотистого стафілокока. Ці питання були розглянуті, ми прийняли рішення: дерегуляція — це добре, вільний вибір — це добре, але певний контроль має бути. Ми розпочинаємо з понеділка раптові перевірки на носійство, зокрема, золотистого стафілокока у працівників харчоблоків загальноосвітніх навчальних закладів. ... Ми хочемо побачити реальну картину, що відбувається у нас в системі, і якщо будуть виявлятися люди, які є носіями бактерії, вони будуть відсторонятися, поки вони не пройдуть лікування, оскільки це безпека дітей”, - сказав Ляшко.

Міністр зауважив, що також метою є з’ясувати чи медичні огляди, які мають проходити працівники харчоблоків, відбуваються насправді чи їх виписують формально в закладах.

“Те, що ми побачили з ПЛР-тестами (маються на увазі підробки результатів ПЛР-тестів — ред.), дає підстави думати, що і з медичними оглядами у нас не все в порядку. І сьогодні ті, хто виписує довідки, не проводячи відповідних досліджень або медичних оглядів, будуть піддаватися певним покаранням”, - сказав міністр.

За даними МОЗ, в м. Хмельницький постраждало 93 особи, з яких 92 — діти, в Конотопському районі Сумської області постраждало 32 особи, з яких 27 — дітей, нагадав він.

Також на регіональному форумі дружина Президента Олена Зеленська висловила переконання, що реформа шкільного харчування є не просто зміною їдалень, а реформою мислення.

«Якщо все починалося з мого простого бажання як мами забезпечити корисне та смачне харчування у школі для дітей, то за ці два роки це перетворилося на важливу місію. І зараз я впевнена, що це не просто реформа шкільної їдальні. Це – реформа мислення», – підкреслила перша леді.

У Дніпрі Олена Зеленська також відвідала заклади загальної середньої освіти Дніпропетровської області: навчально-виховний комплекс № 33 «Маріїнська багатопрофільна гімназія – загальноосвітній навчальний заклад І ступеня» та заклад загальної середньої освіти «Солонянський ліцей».

Загалом протягом 2020-2021 років у межах реформи шкільного харчування в українських школах було модернізовано 2 624 харчоблоки.

Форум «Реформа шкільного харчування» у Дніпрі / Фото: Микола М’якшиков, Укрінформ

“За 2020-2021 роки було модернізовано більше 2,5 тисячі харчоблоків, конкретна цифра - 2 624. Ця робота продовжуватиметься, навіть цей показник є колосальним результатом уже на початку реалізації цієї реформи. Це не просто зробити ремонт, це дійсно змінити підходи, щоб українські школярі отримували здорове збалансоване харчування”,- сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він нагадав, що реформа шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, триває два роки. Після комплексного обстеження шкіл майже на всій території України уряд затвердив план заходів з реформування системи шкільного харчування і забезпечення його реалізації. Ключові складові плану: оновлення застарілої нормативно-правової бази, підвищення контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів, ресурсне забезпечення шкіл та формування культури здорового харчування.

Також, нагадав Шмигаль, у 2021 році в межах програми “Спроможна школа для кращих результатів” по всій Україні відібрано 110 проєктів, які передбачають або ремонт в харчоблоках та їдальнях шкіл, або закупівлю нового обладнання для них. Загальна сума фінансування проєкту - 100 млн грн.

Як повідомлялося, реформу шкільного харчування започатковано з ініціативи дружини Президента. У травні цього року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Оновлене меню розраховано на 4 тижні, включає 160 страв. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні.

Читайте також: Через дитсадки і школи підвищуємо культуру харчування в родинах - Шкарлет

1 вересня набули чинності норми харчування у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та Порядок організації такого харчування. Їх затверджено постановою Кабінету Міністрів № 305 від 24 березня 2021 року.

У липні Кабінет Міністрів затвердив зміни у нормах харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у серпні заявив, що уряд виділить громадам 400 млн грн для підтримки реформи харчування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-