Президент: Нові об’єкти з’являються у «Бабиному Яру» щомісяця

Президент: Нові об’єкти з’являються у «Бабиному Яру» щомісяця

Укрінформ
Щомісяця на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» з’являються нові об’єкти, за кілька років вони стануть єдиним масштабним комплексом пам’яті.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на заходах з вшанування 80-их роковин трагедії Бабиного Яру, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Держава спільно з громадськістю, Меморіальним центром Голокосту “Бабин Яр”, інвесторами, істориками, вченими, архітекторами і багатьма іншими експертами розпочали процес, коли Меморіальний комплекс і Національний історико-меморіальний заповідник “Бабин Яр” буде нарешті створений. Щомісяця тут уже з’являються нові об’єкти, які за декілька років стануть частиною цього єдиного, масштабного комплексу пам’яті про Бабин Яр. Він дасть змогу сповна відчути жах і біль страждань, які приносять людству нацизм, расизм, антисемітизм, ксенофобія і нетерпимість”, - наголосив глава держави.

Читайте також: Нові дослідження свідчать, що в Бабиному Яру стратили близько 200 тисяч людей – Зеленський

За його словами, створення комплексу допоможе майбутнім поколінням, які мають про це знати і пам’ятати, передати дітям та онукам.

“Щоб тоді, коли ми потрапимо у наступний виток спіралі, за якою розвивається цивілізація, у всіх нас не було жодного роздоріжжя, щоб у всіх нас був тільки один шлях - шлях Людини”, - підкреслив Президент.

Зеленський додав, що це потрібно заради мирного і щасливого майбутнього усіх наступних поколінь на планеті Земля.

Читайте також: Президент про «Бабин Яр»: Це - місце, яке Господь покинув назавжди, а диявол оминає стороною

Він також зазначив, що Бабин Яр — це спільна трагедія єврейського та українського народів, чорна, потворна сторінка світової історії.

За словами Президента, викликає огиду ставлення влади у різні часи до трагедії, адже був час, коли цю сторінку історії намагалися “вирвати, стерти, заховати за стіною кам’яного мовчання”.

У цьому зв'язку він нагадав, що у 1950-ті роки радянська влада вирішила зливати у яр відходи виробництва цегляних заводів на Петрівці, й спроби приховати одну трагедію зрештою призвели до іншої — Куренівської, під час якої загинуло близько 1,5 тисячі людей.

Крім того, зауважив глава держави, був час, коли трагедію Бабиного Яру намагалися "не помічати": поряд із місцем масових убивств будували стадіон, ковзанку, телецентр і тир.

Читайте також: Меморіальний центр «Бабин Яр» назвав перші 159 імен нацистів, які убивали євреїв

“Я щасливий, що після стількох суперечок, перешкод, різних “але” ми нарешті почали рухатися”, - наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, 6 жовтня ввечері на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» відбуваються заходи до 80-их роковин трагедії.

Участь у них беруть Президент України Володимир Зеленський, президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ та президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, голова парламенту Грузії Каха Кучава, спікер Риксдагу Швеції Андреас Норлен, Маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький та представники інших іноземних делегацій.

Під час Другої світової війни нацисти, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов'язане з'явитися до Бабиного Яру. Людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стала 33 771 особа.

Загалом масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу нацистів з міста. За офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли близько ста тисяч людей.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-