Незалежна медіарада та Детектор медіа вимагають ретельного розслідування нападу на «Схеми»

Незалежна медіарада та Детектор медіа вимагають ретельного розслідування нападу на «Схеми»

Заява
Укрінформ
Незалежна медійна рада та Детектор медіа висловлюють обурення та вимагають належного розслідування нападу на журналістів програми «Схеми: корупція в деталях», що стався 4 жовтня в приміщенні державного банку «Укрексімбанк».

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві НМР та «Детектора медіа» щодо насильницьких дій стосовно журналістів програми «Схеми».

«За повідомленням журналістів «Схем» та викладеною ними аудіофіксацією подій, що сталися в приміщенні кабінету голови правління державного Укрексімбанку Євгена Мецгера, в процесі інтерв’ювання керівництва банку до Кирила Овсяного й оператора Олександра Мазура працівники банку застосували силу з метою вилучення і знищення відзнятого матеріалу. Ці дії супроводжувалися незаконним утриманням знімальної групи та незаконним обшуком для вилучення інших можливих засобів запису. Такі дії містять ознаки скоєння злочину за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, пошкодження майна журналіста», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Поліція долучила до справи відео з кабінету голови Укрексімбанку – Монастирський

Незалежна медійна рада наголошує, що наявна в публічному просторі інформація, а також відновлене з носіїв пам’яті відео про цей інцидент «свідчить про значну небезпеку для демократичного суспільства як безпосередньо вчинених дій з огляду на особливий цинізм, з яким здійснювалося таке грубе перешкоджання журналістській діяльності, так і можливих наслідків для свободи медіа в разі, якщо винні не будуть притягнуті до відповідальності».

Як зазначається у заяві, певний подив і додаткові запитання викликає позиція банку, який у своєму комюніке намагається звинуватити журналістів у розголошенні банківської таємниці. Така позиція може свідчити не лише про відсутність елементарних навичок комунікації з медіа, особливо в контексті відповідальності за інформацію, що поширюють офіційні особи банку, але і про можливі правопорушення з боку самого банку, який зобов’язаний зберігати банківську таємницю своїх клієнтів. Наголошується, що така ситуація може вимагати належного втручання регулятора — Національного банку України.

Читайте також: «Схеми» заявляють, що відновили видалений запис інциденту в Укрексімбанку

«Незалежна медійна рада вимагає від правоохоронних органів України, Національної поліції й Офісу Генерального прокурора України вжити всіх необхідних заходів для припинення порушення прав журналістів, встановлення винних у діях, що призвели до порушення законодавства України й перешкоджання журналістській діяльності, проведення своєчасного й результативного розслідування з подальшим переданням матеріалів до судових органів — з метою притягнення винних до відповідальності. Незалежна медійна рада також звертається до Національного банку України та Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо комплексної перевірки дотримання законодавства про захист банківської таємниці в державному банку «Укрексімбанк», а також дотримання вимог законодавства щодо захисту персональних даних як клієнтів банку, так і його відвідувачів», - йдеться у заяві.

Комітет захисту журналістів (CPJ) також закликає українську владу провести ретельне розслідування нападу в «Укрексімбанку» на двох журналістів, які працюють в проекті розслідувань «Схеми».

«Українська влада має розслідувати напад на журналістів «Схеми» в Укрексімбанку і притягнути винних до відповідальності. Це не перший випадок, коли журналісти «Схеми» стикаються з насильством, і їх безпека має бути гарантована», - заявила Гульноза Саїд, координатор програми CPJ в Європі і Центральній Азії.

Як повідомляв Укрінформ, знімальна група програми «Схеми» заявила про напад під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку 4 жовтня. За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти.

Читайте також: Голова Укрексімбанку склав повноваження на час розслідування

Столичні правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Своєю чергою АТ «Укрексімбанк» заявляє, що вбачає у діях журналістів програми «Схеми» ознаки протиправного заволодіння інформацією, а також порушення етичних норм. У банку наголошують, що інформація, яка запитувалася, відповідно до статті 60 закону України «Про банки і банківську діяльність», є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї.

Посольства США і Великої Британії в Україні висловили стурбованість через ситуацію з нападом на журналістів програми «Схеми» в Укрексімбанку.

Читайте також: Марченко вважає неприпустимим конфлікт Укрексімбанку з журналістами

В Офісі Президента виступали за відсторонення від посади голови правління Укрексімбанку Мецгера через конфлікт із журналістами програми «Схеми», заявив радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк.

6 жовтня Мецгер повідомив, що складає повноваження на час проведення слідчих дій Національною поліцією та внутрішньої перевірки в банку.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-