У Ляшка запевняють, що всі COVID-вакцини - на обліку

У Ляшка запевняють, що всі COVID-вакцини - на обліку

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров'я України ведуть облік залишків вакцин щоденно, і якщо у медичному записі про вакцинацію було вказано невірно серію поставки вакцини, то у такому випадку проводиться перевірка.

Про це під час брифінгу щодо протидії підробці COVID-сертифікатів заявила заступниця міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич, передає кореспондент Укрінформу.

За її словами, при внесенні медичного запису щодо вакцинації у відповідні електронні бази даних у ньому також фіксується серія поставки тієї чи іншої вакцини.

“Тобто, всі вакцини, які приїжджають на територію України, вони обліковуються. Ми ведемо облік залишків вакцин щоденно, і робимо моніторинг скільки (вакцин — ред.) на заклад було передано, і скільки використано. І відповідно, якщо у медичному записі вказано невірно серію поставки вакцини, то це перевіряється - або це помилка лікаря, або, можливо, відбулася якась підробка”, - поінформувала заступниця міністра.

За словами Карчевич, коли лікар вносить в е-бази даних запис про вакцинацію, то він скріплює його електронним підписом, і лікар розуміє, що несе за це персональну відповідальність.

Читайте також: Кузін про українську COVID-вакцину: Сировину доставлятимуть з Китаю

Окремо, говорячи про підробку COVID-сертифікатів, вона зазначила, що люди, які займаються такими діями, вони, у тому числі наражають на небезпеку життя та здоров'я інших людей.

“Підробка COVID-сертифікатів є небезпечною для оточуючих і для країни загалом, бо, по-перше, люди, які займаються або використовують підробні документи про вакцинацію, вони створюють небезпечний простір для інших, бо людина (із таким підробленим документом — ред.), відвідуючи публічні заклади чи користуючись громадським транспортом, може наражати на небезпеку оточуючих”, - сказала Карчевич.

Читайте також: Вакциновані «міксом» тепер можуть отримати COVID-сертифікат у «Дії»

По-друге, за словами заступниці міністра, підробка таких документів підриває імідж нашої країни і, по-третє, такі ситуації підривають дані щодо ефективності вакцинації.

Вона, у тому числі нагадала, що раніше у МОЗ ініціювали законопроєкт про посилення кримінальної відповідальності за підробку документів про вакцинацію, і що цей законопроєкт був схвалений на рівні уряду і переданий на розгляд Верховної Ради України.

Також, за інформацією Карчевич, МОЗ раніше уже звернулося до місцевих рад, які є власниками закладів охорони здоров'я, по яких відкриті кримінальні провадження за фактами підробки документів, щодо відсторонення їх від займаних посад.

Заступник міністра уточнила, що якщо такі ситуації у цих медзакладах продовжуватимуться, то МОЗ ініціюватиме, серед іншого, і анулювання ліцензії, і розривання контракту між таким закладом та Національною службою здоров'я України (НСЗУ), що означатиме припинення фінансування цього медзакладу з держбюджету.

Читайте також: Ляшко: Ми не забороняємо вакцинацію підлітків, але у пріоритеті - інша вікова група

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров'я звернулося до власників 15 закладів охорони здоров'я, де, можливо, підробляли медичні дані, з вимогою відсторонити керівників.

22 вересня уряд схвалив розроблений фахівцями МОЗ проєкт Закону України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підроблення документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень”. Законопроєкт поданий на реєстрацію до Верховної Ради України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-