Сьогодні в Україні відзначають День учителя

Сьогодні в Україні відзначають День учителя

Укрінформ
Сьогодні, в першу неділю жовтня, в Україні відзначають День працівників освіти

Про це повідомляє Укрінформ.

День учителя – професійне свято всіх українських освітян. Українська освіта має давні традиції та принципи, які сформувалися за часів Київської Русі та розвинулися й набули нових форм за часів Козацької держави – це відкритість до світу, європейська орієнтація, прив’язка до християнських цінностей, ідеї гуманізму, домінанта гуманітарної освіти.

Втім, потрапивши під «братню опіку» імперій, майже всі здобутки в освітній царині були загублені. Після здобуття незалежності, в Україні ще довгий час використовувалась радянська система освіти.

Читайте також: Зеленський привітав освітян із професійним святом і розповів про батька-викладача

Нині настав час змін. Передусім вагомого значення набуває реформування середньої освіти, як центральної ланки в освітній системі та основи для успішного здобуття освіти наступних рівнів й самоосвіти протягом усього життя.

Президент Володимир Зеленський привітав українських вчителів із професійним святом. Вітання він розмістив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Учитель – це не лише про те, щоб дати знання. Учитель – це про велику сім’ю, де кожен учень стає твоєю дитиною. Найтепліші вітання всім, хто дарує нашим дітям мудрість, досвід і частинку свого серця й душі», - написав Зеленський.

Зі святом українських вчителів також привітав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, повідомляє сайт ВР.

«Вітаю вас із професійним святом. Ваша щоденна праця є надзвичайно важливою для українського суспільства. У дитячому садочку, школі, коледжі або університеті ви закладаєте основні цінності та допомагаєте формувати особистість кожного із нас», - написав Голова ВР.

Читайте також: Найкращим вчителем України став викладач з Києва

Також він зазначив, що за останній рік галузь освіти зазнала значних змін через пандемію коронавірусу. Всім освітянам довелося організовувати безпечне навчання на місцях, а згодом і переходити в онлайн-режим. «Така готовність до самопожертви та професіоналізм заслуговують на повагу», - додав Разумков та подякував освітянам за плідну роботу і відданість справі.

До привітань освітянам долучився й перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук. Текст вітання оприлюднений на сайті парламенту.

«Від щирого серця вітаю вас із професійним святом. Ви — не просто провідники в країну знань, як іноді це люблять казати. Ви — не просто люди, які навчили нас писати, читати, віднімати чи множити. Ви — приклад для всього людства, відображення божественних любові та мудрості», - зазначив Стефанчук.

Читайте також: Троє українських учителів стали лауреатами Global Teacher Award

Він додав, що пишається тим, що мав можливість долучитися до навчання майже 5000 студентів в університетах різних країн.

«Бажаю всім колегам, працівникам освіти запалити якомога більше факелів — нехай очі ваших учнів світяться цікавістю й допитливістю. Водночас будьте самі учнями — розширюйте ваші горизонти, безперервно вчіться, вдосконалюйтеся», - написав Стефанчук.

У свою чергу Прем’єр-міністр Денис Шмигаль побажав учителям наснаги та терпіння. Про це він заявив під час зустрічі з лауреатами всеукраїнської премії Global Teacher Prize Ukraine 2021, повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

Читайте також: Реформа профосвіти: Шкарлет розповів про стипендії, проєкти та плани на 2022 рік

«Кожен вчитель виховує сотні молодих людей, що в майбутньому розвиватимуть та будуватимуть успіх України. Саме тому освіта для уряду - один з пріоритетів. Напередодні з Президентом і народними депутатами ми обговорювали стратегію розвитку держави, і освіта в ній займає належне місце», - сказав Шмигаль.

Глава уряду подякував учителям за сумлінну працю, високий професіоналізм і вручив їм подарунки.

«Переконаний, що з такими вчителями - в України світле майбутнє. Вітаю вас із професійним святом. Бажаю наснаги, терпіння та міцного здоров’я. Будьте натхненними. Хай учні люблять та шанують вас», - зазначив Шмигаль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-