Імунна відповідь після COVID-вакцинації сильніша, ніж після захворювання – академік

Імунна відповідь після COVID-вакцинації сильніша, ніж після захворювання – академік

Укрінформ
У випадку з COVID-19 вакцинація дає сильнішу імунну відповідь, ніж перенесене захворювання, хоча зазвичай відбувається навпаки. Водночас серед учених немає єдиної позиції, як третя доза вакцини впливає на посилення імунітету.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" сказав академік-секретар відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН України Сергій Комісаренко, передає Укрінформ.

Науковець наголосив, що на імунітет людини впливає багато факторів.

"Вчені кажуть, що третя вакцинація призводить до посилення імунної відповіді. Але ця імунна відповідь, цілком можливо, не проти тих частин вірусу, які впливають на зв'язування вірусу з клітинами людини... Бо антитіла можуть не впливати на зв'язування вірусу з клітинами людини", — пояснив Комісаренко.

Читайте також: ВООЗ рекомендує від коронавірусу коктейль з антитіл для «нетяжких» пацієнтів

Академік також наголосив, що імунна система у кожної людини індивідуальна, тому "імунна відповідь та імунна пам'ять зберігатиметься впродовж різного часу".

У цьому зв'язку він зауважив, що перші випадки коронавірусу SARS (Severe acute respiratory syndrome coronavirus) були зафіксовані у 2002-2004 роках в Китаї, і деякі люди, які перехворіли тоді, досі зберігають достатньо сильну імунну пам'ять. "У них імунітет продовжує працювати. Тобто, у деяких людей він зберігатиметься 14-16, можливо, навіть 17 років", — зазначив Комісаренко.

Читайте також: Вчені знайшли антитіло, ефективне проти кількох штамів COVID-19

Тож, за його словами, є надія, що і в українців імунна відповідь зберігатиметься досить довго.

"Але навіть якщо вона буде триматися впродовж лише кількох років, то імунізація все одно буде відбуватися інакше — значно рідше", — наголосив експерт.

Крім того, за його словами, у питанні третього щеплення потрібно враховувати й проблему нестачі вакцин. "Заможні країни можуть собі дозволити провести третю вакцинацію. Але зараз велику кількість людей на нашій планеті не вакцинували жодного разу, не кажучи вже про те, щоб вдруге", — зазначив академік.

Комісаренко також зауважив, що в Україні відсоток двічі вакцинованих становить 13-14, що, на його думку, "дуже мало".

Читайте також: Обов’язкова вакцинація: документ МОЗ винесли на громадське обговорення

Як повідомляв Укрінформ, від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 7 000 535 людей, з них повністю імунізовані та отримали дві дози 5 617 457 осіб. Загалом проведено 12 617 990 щеплень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-