СБУ викрила угруповання, яке «продавало» українських моряків на судна для перевезення нелегалів

СБУ викрила угруповання, яке «продавало» українських моряків на судна для перевезення нелегалів

Укрінформ
Служба безпеки України знешкодила діяльність міжнародного злочинного угруповання у Миколаївській області. Зловмисники «вербували» українських моряків, яких потім змушували працювати на кораблях, що доставляли нелегалів із Середньої Азії до країн ЄС.

Про це йдеться у повідомленні пресцентру СБУ, передає Укрінформ.

За оперативними даними, схему організував громадянин України та його спільник із Турецької республіки.

«Жертвами» зловмисників здебільшого були мешканці південних областей, які мали проблеми з дозвільними документами моряка. Їм обіцяли високооплачувану роботу на суднах далекого плавання за кордоном. Для підтвердження надійності «компанії» одразу після «досягнення домовленостей» морякам сплачували 3 тис. доларів авансу.

«Утім, як виявлялося потім, місцем роботи цих моряків ставали судна, які «спеціалізувалися» на переправленні нелегальних мігрантів з країн Середньої Азії до ЄС», йдеться у повідомленні.

За такі злочини у країнах Євросоюзу передбачено покарання до 20 років позбавлення волі. І частина українських моряків замість великих заробітків отримала великі терміни ув’язнення.

За даними слідства, мережа «вербувальників», які підшукували моряків, налічувала щонайменше 6 осіб.

Організатор-іноземець за одну завербовану особу сплачував своєму українському «партнеру» 7 тис. дол. Із них 3 тис. дол. – аванс моряку, а решта розподілялася між організатором-громадянином України та «вербувальниками».

На рахунку угруповання – п’ять «партій» українців за кордон. Серед них щонайменше 5 осіб ув’язнено в країнах Євросоюзу.

Оперативники спецпідрозділу СБУ в Миколаївській області зупинили двох завербованих осіб безпосередньо перед відправкою за кордон у приміщенні Миколаївського міжнародного аеропорту після проходження прикордонного контролю.

Читайте також: СБУ встановила двох підозрюваних у злочинній схемі з документами для моряків

Наразі одного з організаторів та його спільника-вербувальника затримано. Їм повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України.

Операція із викриття злочинної схеми проводилася спільно з СУ ГУ Нацполіції за процесуального керівництва Миколаївської окружної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, у липні цього року СБУ викрила і заблокувала механізм незаконного оформлення дозвільних документів моряків. Для реалізації оборудки зловмисники здійснювали несанкціоноване втручання у відповідний державний реєстр. За інформацією спецслужби, орієнтовний розмір неправомірної вигоди, яку злочинці отримували щороку сягав понад 150 млн доларів.

Фото: ssu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-