В Україні хочуть дозволити вакцинацію Pfizer всіх дітей від 12 років

В Україні хочуть дозволити вакцинацію Pfizer всіх дітей від 12 років

Укрінформ
Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики рекомендуватиме МОЗ дозволити вакцину проти коронавірусу Pfizer для щеплення всіх дітей з 12 років, а не лише тих, хто має супутні захворювання.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це в інтерв'ю медичному експерту ЮНІСЕФ Катерині Булавіновій повідомив голова Національної технічної групи з питань імунізації Федір Лапій.

"Вчора (27 вересня - ред.) НТГЕІ проголосувала, щоб рекомендувати МОЗ зробити вакцину проти COVID-19 доступною для всіх від 12 років. Мова про вакцину Pfizer. Ми наголошуємо на важливості вакцинації дітей і проти інфекційних хвороб, які входять до Календаря щеплень. Перевірте свій календар щеплень, і перш ніж іти на вакцинацію проти COVID-19, провакцинуйте свою дитину від інших інфекційних хвороб", - сказав Лапій.

Читайте також: Pfizer розпочинає випробування мРНК-вакцини проти грипу

Він додав, що рекомендація НТГЕІ має бути розглянута штабом МОЗ, найімовірніше, цієї п'ятниці.

За словами фахівця, має бути алгоритм, за яким діти від 12 років отримуватимуть щеплення проти коронавірусу. "Є два нюанси. Перший полягає в тому, що на сьогодні, відповідно до наказу МОЗ, перед вакцинацією дитину має оглядати або лікар сімейної медицини, або педіатр. В мобільних бригадах можуть бути лікарі інших спеціальностей, терапевти... Де він (огляд - ред.) буде здійснений - в пункті щеплення чи, наприклад, в амбулаторії - принаймні це алгоритм, на який у НТГЕІ немає відповіді, це не наші повноваження", - уточнив експерт.

За його словами, спростити вакцинацію могло б рішення, щоб щеплення проводила медсестра.

Читайте також: Експерти вважають, що наразі не треба вакцинувати дітей проти COVID-19

Експерт також повідомив, що виробник вакцини Pfizer подав у США запит на внесення змін в інструкцію, щоб дозволити вакцину до використання для дітей з 5 років.

"Найімовірніше, наступна вікова група - це будуть діти від 5 років. Власне кажучи, так і прогнозувалося - осінь 2021 року будуть отримані дані", - сказав Лапій.

Він нагадав, що в Україні для щеплення проти COVID-19 дітей з 12 років дозволена для використання лише вакцина Pfizer. Вакцинацію проводять дітям в окремих випадках.

Як повідомляв Укрінформ, вакцину Comirnaty/Pfizer-BioNTech дозволено використовувати дітям віком від 12 років в Україні в разі, якщо дитина: має високі ризики важкого перебігу та розвитку ускладнень після хвороби на COVID-19 через супутні хвороби та не має протипоказань до вакцинації; з метою об’єднання сім’ї або на навчання виїжджає до країни, де для перетину кордону необхідний сертифікат, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19; є учасником міжнародних спортивних змагань або інших заходів у країні, де для перетину кордону або для участі в заході необхідне міжнародне свідоцтво про вакцинацію або сертифікат, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19; приїхала з іншої країни, де отримала першу дозу вакцини Comirnaty/Pfizer та має документи на підтвердження цього.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 6 851 531 людину, з них повністю імунізовані та отримали дві дози 5 508 212 людей (двоє з них отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 12 359 741 щеплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-