Розстріли на Інститутській: суд перенесли через хворобу одного з ексберкутівців

Розстріли на Інститутській: суд перенесли через хворобу одного з ексберкутівців

Укрінформ
Святошинський райсуд Києва відклав на 5 жовтня розгляд справи про розстріли учасників акцій на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексбійців спецпідрозділу "Беркут" Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна.

Про це оголосив головуючий суддя Сергій Дячук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На початку засідання Дячук оголосив, що у залі суду відсутній один з обвинувачених, Олександр Маринченко. Захисник заявив, що його клієнт захворів і що він здав тест на коронавірус, результати якого стануть відомі пізніше.

І захист обвинувачених, і прокурори висловили думку, що подальший судовий розгляд справи через відсутність Маринченка здійснювати неможливо.

Суд відкладає судове засідання у зв'язку з неявкою обвинуваченого Маринченка, попередньо з поважних причин, про які повідомив захист... І враховуючи неможливість одужання на завтрашній день (на 29 вересня заплановане засідання з розгляду цієї справи — ред.), суд оголошує перерву до 11:00 5 жовтня”, - сказав головуючий суддя.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: суд дослідив матеріали балістичної експертизи

Він зобов'язав захист повідомити суд про ситуацію зі здоров'ям Маринченка.

“Якщо здоров'я (Маринченка — ред.) дозволить, то ми зможемо продовжити у наступному судовому засіданні (розгляд справи — ред.), а якщо будуть інші якісь дані, то завчасно ми попередимо всіх інших учасників процесу про це”, - зауважив Дячук.

Як повідомлялося, ця справа надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. У 2016 році її об’єднали з обвинуваченням проти Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Натомість Україна передала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох колишніх "беркутівців", обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти Янішевського, Зінченка та Аброськіна, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Читайте також: Суд відпустив екскерівника львівського «Беркуту», який розганяв Майдан

Суд також скасував домашній арешт Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що Маринченко і Тамтура повернулися до Києва.

Обидва заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі про розстріли на Майдані.

20 жовтня 2020 р. Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук Янішевського, Зінченка та Аброськіна. Матеріали щодо них були виділені до розгляду в окремому провадженні, зупиненому до розшуку цих осіб.

2 червня 2021 р. Святошинський районний суд міста Києва дозволив заочний судовий розгляд справи щодо розстрілів учасників акцій протесту на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року стосовно Янішевського, Зінченка й Аброськіна, а також об'єднав її зі справою щодо Маринченка і Тамтури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-