Мінсоцполітики: Для понад 40 тисяч українців жестова мова – єдина можливість комунікації

Мінсоцполітики: Для понад 40 тисяч українців жестова мова – єдина можливість комунікації

Укрінформ
Для більш як 40 тисяч жителів України єдиною можливістю комунікації та взаємодії залишається жестова мова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

“Протягом багатьох років в Україні жестовою мовою перекладали випуски новин та супроводжували значущі заходи. Чому це важливо? В Україні для понад 40 тисяч осіб жестова мова – єдина можливість комунікувати та взаємодіяти. Уявіть собі, 44 тисячі – це населення таких міст як Фастів на Київщині або Жовті Води на Дніпропетровщині. А для понад 200 тисяч українців (а це населення Тернополя або Кропивницького) жестова мова є рідною”, - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що присутність жестової мови на суспільних подіях і заходах перетворилася на трендову норму після того, як перша леді Олена Зеленська запропонувала візію суспільства без обмежень, в якому забезпечуються рівні права та можливості для усіх людей без винятку. Дружина Президента стала ініціатором та мотиватором змін, завдяки яким люди з порушеннями слуху мають отримати широкий доступ до інформації, можливість бути включеними в життя суспільства та реалізувати свій потенціал.

Ініціатива була підтримана на рівні державного, громадського секторів, бізнес-спільноти. Була розроблена Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Читайте також: Безбар’єрне середовище не може існувати без жестової мови – Зеленська

Навесні в межах ініціативи Олени Зеленської міністр соціальної політики Марина Лазебна відкривала презентацію спільного з ГО «Громадський рух «Соціальна єдність» пілотного проєкту «Почуй мене».

У рамках проєкту нечуючим, слабочуючим людям та членам їхніх сімей надається послуга сурдоперекладача у режимі онлайн під час звернень до Міністерства соціальної політики, а також до інших державних органів та установ через «гарячу лінію» 1539.

На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на сайтах держорганів запровадили цифровий сервіс для людей з порушеннями слуху «Почуй мене», а також спеціальні віджети для людей з порушеннями зору.

Інклюзивне суспільство дає рівні можливості, щоб кожен був почутим та почував себе соціально захищеним, наголосили у міністерстві.

Читайте також: В Україні для вивчення жестової мови запустили Телеграм-канал

«Жестова мова – це про повагу до всіх і про рівні можливості. Наш світ змінюється: ми вже дбаємо про екологію природи, а зараз починаємо дбати про екологію людини. Жестова мова присутня майже на кожному заході – спортивному, культурному, суспільному. Вона тепер є ознакою хорошого тону, певною закономірністю, яка трансформується в нову норму», - констатують у Мінсоцполітики.

«Сповідуючи цінності безбар'єрності, суспільство зможе відкрити світові нових Бетховенів, Едісонів, Рейганів (відомі люди, які мали порушення слуху)», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня, за ініціативою ООН, у світі відзначається Міжнародний день жестових мов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-