Лапутіна: Екстрена психологічна допомога для ветеранів має запрацювати у віддалених районах

Лапутіна: Екстрена психологічна допомога для ветеранів має запрацювати у віддалених районах

Відео
Укрінформ
Міністерство у справах ветеранів України працює над зміною підходів до надання психологічної допомоги захисникам та має намір створити нову дієву систему психологічної реабілітації.

Як передає Укрінформ, про це сказала міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, повідомляє пресслужба міністерства.  

«Ми хочемо змінити підходи до психологічної допомоги захисникам та створити систему, яка буде дійсно дієвою. Ми розуміємо, що багато реабілітаційних центрів сформовані ще за радянських часів, а психологічна реабілітологія з’явилася в Україні не так давно. Якщо ми проаналізуємо досвід США, то там Міністерство у справах ветеранів має бюджет другий після Пентагону, створено надсучасні центри медичної та психологічної реабілітації. Напередодні святкування 30-ї річниці Незалежності України до нас завітали американські українські ветерани – етнічні українці, які служили в армії США. Вони відвідали шпиталь, де наразі перебувають захисники, які тільки повернулися з війни та мають важкі поранення. Після цього американські ветерани зазначили, що у США одразу після поранення, як тільки військовий приходить до тями, з ним працює не тільки хірург і анестезіолог, а й психолог. Адже травматизація вже відбулася. Особливо це стосується тих, хто має ампутацію», - сказала Лапутіна.

Вона наголосила, що Україна має досліджувати та впроваджувати найкращі практики з надання психологічної допомоги захисникам. «Інше питання полягає у тому, що багато захисників повертаються з війни не до обласних центрів, де є розгалужена система медичних закладів, а у віддалені райони. Там немає жодного психолога. І ми маємо вибудувати систему, в якій екстрена психологічна допомога запрацює також у маленьких містечках та селах», – сказала Лапутіна.

Очільниця Мінветеранів зазначила, що наразі кожен захисник України може отримати безкоштовну медичну та психологічну допомогу. За її словами, у кожній області України працюють реабілітаційні центри, а у Мінветеранів розроблені програми по санаторно-курортному лікуванню та психологічній реабілітації, за якими захисники можуть отримати безкоштовну допомогу.

Читайте також: Мінветеранів покращить систему медико-психологічної допомоги ексвійськовим - Лапутіна

Лапутіна додала, що у цьому році Мінветеранів добилося, щоб психологічну допомогу міг отримувати не тільки ветеран, а й члени його родини.

Також міністр висловила думку про те, що у питанні покращення якості допомоги захисникам України мають об’єднуватися всі інституції та долучатися іноземні партнери.

Як повідомлялося, Міністерство у справах ветеранів України розпочало тестування Єдиного державного реєстру ветеранів війни (ЄДРВВ) та Електронного кабінету ветерана, повноцінний запуск яких планується здійснити до кінця 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-