Три роки тюрми для українця за участь у протестах в Білорусі: Київ назвав вирок протиправним

Три роки тюрми для українця за участь у протестах в Білорусі: Київ назвав вирок протиправним

Укрінформ
Засудження білоруським судом громадянина України Михайла Ференця до 3 років позбавлення волі у Міністерстві закордонних справ розцінюють як протиправним проявом антиукраїнських дій.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті МЗС, передає Укрінформ.

Як зазначається, 20 вересня суд Заводського району Мінська засудив Ференця до 3 років позбавлення волі за нібито участь у діях, які грубо порушують громадський порядок, та умисне пошкодження майна. Водночас сім місяців, які він провів у білоруському СІЗО, не були зараховані у загальний строк.

Читайте також: У Білорусі порушили понад чотири з половиною тисячі справ за участь у протестах

Українські дипломати наголошують, що у суді достовірних доказів провини Ференця наведено не було. Він сам провини не визнає та через адвоката планує подавати апеляцію. Білоруський правозахисний центр “Вясна” визнав українця політв’язнем.

“Вважаємо справу Михайла Ференця політично мотивованою, а вирок несправедливим та протиправним. Бездоказове звинувачення та неправове засудження громадянина України є черговими проявами антиукраїнських дій Мінська”, - заявили в МЗС.

Читайте також: Прем'єр Польщі: Є відео з дронів, як у Білорусі мігрантів організовано везуть до кордону

Зовнішньополітичне відомство вимагає негайно звільнити Ференця та заявляє, що Україна захищатиме його інтереси всіма доступними засобами.

“Справа Михайла Ференця - це черговий приклад білоруського «правосуддя», внаслідок якого за ґратами опинились десятки та сотні місцевих журналістів і правозахисників, громадських активістів, програмістів, студентів та пересічних громадян Білорусі... Вкотре закликаємо владу в Білорусі припинити репресії проти громадян, повернутися на шлях демократичного розвитку країни, звільнити усіх політичних в’язнів та розпочати інклюзивний діалог із залученням усіх верств білоруського суспільства”, - йдеться у заяві.

При цьому наголошується, що Україна послідовно підтримує незалежність і суверенітет Білорусі, а також прагнення білоруського народу жити у вільній, демократичній, європейській державі, в якій голос кожного громадянина враховується.

Читайте також: У Києві пройшла акція «Лікар Гусь за Білорусь!» - на підтримку політв’язнів

За даними правозахисного центру "Вясна", 33-річний уродженець Донецька Михайло Ференець мешкає у Білорусі 9 років. Його затримали 16 вересня 2020 року та обвинуватили в участі у трьох маршах, а також в організації шляхом адміністрування Телеграм-каналу "Смелые люди" нанесення протестних написів і зображень, вивішування червоно-біло-червоних стрічок у дворах Фрунзенського району Мінська.

На суді Ференець заявив про психологічне та фізичне насильство, яке застосовували до нього білоруські силовики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-