Щоб українці мали достойні пенсії, треба переходити до накопичувальної системи – експерт

Щоб українці мали достойні пенсії, треба переходити до накопичувальної системи – експерт

Укрінформ
Для того, щоб українці мали достойні пенсії, потрібно запроваджувати накопичувальний рівень пенсійної системи.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив експерт Виконавчого комітету Національної Ради реформ Данило Монін, коментуючи нещодавні заяви Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо необхідності запровадження накопичувальної пенсійної системи.

На думку експерта, солідарна пенсійна система в Україні не є ефективною. "Солідарна система означає, що ті, хто зараз працюють, утримують пенсіонерів. Вона непогано працює в умовах демографічного зростання населення. Але в умовах негативної демографії, яку ми маємо в Україні, і прогнозів скорочення чисельності населення України на 8-10 млн чоловік до 2050 року вона виглядає важким тягарем на працюючих в майбутньому. Крім того, держава весь час змінює правила в солідарній системі, та незрозуміло, хто скільки буде отримувати в майбутньому. Накопичувальна система – це особисті персональні накопичення, в умовах України – додатковий бонус до солідарної системи", – розповів Монін.

Читайте також: Другий рівень пенсійної системи дозволить підвищити виплати майже удвічі – Шмигаль

Він вважає, що зараз в Україні існують ефективні механізми для інвестування пенсійних активів фондами. "Інвестувати завжди є куди, якщо, звичайно, регулятор не ставить жорстких обмежень. На перших порах запуску це будуть як депозити в банках, так і ОВДП. Але поступово це будуть і інші фінансові інструменти. Взагалі пенсійні накопичення – відмінний довгий ресурс для довготривалих проєктів в Україні", – зазначив експерт.

Водночас, за його словами, наразі українці не дуже активно користуються послугами приватних пенсійних фондів: "Зараз активність невелика. Пенсійних активів близько 3,5 млрд грн". Натомість як альтернативні варіанти збереження грошей на пенсію українці використовують валюту, зокрема долар США, а також купують квартири для здачі їх в оренду, уточнив експерт.

Читайте також: В Україні з 2023 року запроваджуватимуть соціальні пакети з накопичувальними пенсіями

Як повідомляв Укрінформ, 14 вересня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції заявив, що запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні вирішить питання із забезпечення достойними пенсіями та потужним інвестиційним ресурсом. На його думку, "відсутність накопичувальної системи або пенсійної системи другого рівня в Україні – це злочин протягом попередніх 30 років через бездіяльність влади". 

Кабінет Міністрів 2 червня затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення тa розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Читайте також: Ми пропонуємо етапність пенсійної реформи - Марченко

Раніше Шмигаль заявляв, що уряд планує у 2021 році запустити накопичувальну пенсійну систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-