Пів року боротьби з СOVID-19 обійшлося у понад 11 мільярдів – що показав аудит Рахункової палати

Пів року боротьби з СOVID-19 обійшлося у понад 11 мільярдів – що показав аудит Рахункової палати

Укрінформ
Рахункова палата в ході проведення аудиту використання коштів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом, встановила, що за перше півріччя 2020 року з місцевих бюджетів і державного витратили загалом 1,1 млрд грн, і не завжди ефективно.

Про це сказав голова Рахункової палати Валерій Пацкан на конференції «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати» в Харкові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У першому півріччі 2020 року на боротьбу з СOVID-19 із місцевих бюджетів виділили 6,3 млрд грн, а з державного – 4,8 млрд. Уряд деякий час із затримкою спрямовував кошти до областей. Ми бачимо проблему з закупівлею кисню: 1,6 млрд були виділені вже в жовтні-листопаді, і більш як 200 млн залишилися невикористаними», - повідомив Пацкан.

Читайте також: Рахункова палата виявила порушень у міжбюджетних відносинах на 11,8 мільярда за три роки

Зокрема, медзаклади Харківської області, за його даними, не змогли використати 7,1 млн грн.

Також, зауважив голова Рахункової палати, в закупках суттєво різняться ціни на однакову медичну продукцію. Так, обласна клінічна інфекційна лікарня закуповувала респіратори від 33 грн за штуку, а Харківський обласний лабораторний центр аналогічну продукцію купував за ціною від 28 до 46 грн.

На Полтавщині обласна інфекційна лікарня купувала кисень за 7,3 грн/кг, інфекційна лікарня у Харкові – по 10 грн, Рубіжанська лікарня на Луганщині – по 16 грн.

Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов у своєму виступі зауважив, що першим коронавірусний удар на себе взяв бізнес, адже підприємці оперативно підключилися до процесу забезпечення лікарень. За його словами, підприємці загалом спрямували 280 млн грн.

Читайте також: Україна цьогоріч витратила на боротьбу з коронавірусом понад 30 мільярдів

«Це була колосальна допомога місцевим лікарням. Звісно, медична система України, як і всього світу, не була готова до такого виклику. Щодо цін на медичну продукцію. Звичайно, ми зв’язані процедурою медичних закупівель. І ми або купуємо за наявною, завищеною, ціною, або чекаємо рік на продукцію – за задекларованими цінами, яких тоді по факту на ринку не було. Пройшов певний термін, і ціни вирівнялися», - зауважив Синєгубов.

Голова Рахункової палати закликав представників місцевої влади до співпраці, щоб у майбутньому запобігти неефективному використанню коштів.

«Ми вбачаємо за потрібне проводити навчання для керівників міст, громад, для тих, хто планують бюджет. Зараз обласна державна адміністрація і обласна рада не мають впливу на місцеві громади, тож Рахункова палата залишається єдиним органом зовнішнього фінансового контролю. Ми хочемо партнерства з громадами, щоб кошти ефективно використовувалися», - зауважив Пацкан.

Читайте також: Рівень захворюваності на COVID-19 перевищений у Києві та 20 областях

Як повідомлялося, конференція «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати» 17 вересня проходить у Харкові за участі керівництва обласних адміністрацій, обласних рад, народних депутатів, керівників громад. Раніше такій захід проходив в Одесі. Учасники конференції ухвалили резолюцію, спрямовану на більш ефективну роботу фінансових структур обласних та місцевих рад, усунення прорахунків при плануванні та використанні бюджетних коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-