Рахункова палата виявила порушень у міжбюджетних відносинах на 11,8 мільярда за три роки

Рахункова палата виявила порушень у міжбюджетних відносинах на 11,8 мільярда за три роки

Укрінформ
За три роки Рахункова палата виявила порушень та недоліків у відносинах між державним та місцевими бюджетами на загальну суму 11,8 млрд гривень.

Про це сказав член Рахункової палати Василь Невідомий під час міжнародної конференції у Харкові «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати», передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу відомства

«За 2018–2020 роки Рахункова палата провела 21 аудит у сфері взаємовідносин Державного бюджету України з місцевими бюджетами. За їх результатами виявили порушень та недоліків на загальну суму 11,8 млрд гривень», – зазначив Невідомий.

За його словами, під час аудитів досліджувалися різні питання, пов’язані з місцевими бюджетами.

Читайте також: Рахункова палата прагне запобігати порушенням, а не доводити до покарань – Пацкан

Так, під час аудиту ефективності використання коштів, виділених Міністерству з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб на заходи з реінтеграції тимчасово окупованих територій, аудитори перевірили 16 об’єктів у 4 областях: Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській і Харківській. Кошторисна вартість проєктів становила понад 2,6 млн дол. США.

"Аудит показав, що було використано 30 млн грн, або лише 52% запланованого обсягу коштів. При цьому з 10 проєктів тільки 3 були на завершальному етапі, 5 – виконані частково, а 2 - взагалі реалізовані менш ніж на 15%", - зауважив Невідомий.

Читайте також: За I півріччя видатки бюджету не виконані на 44 мільярди - Рахункова палата

Інший приклад – аудит ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Національній службі здоров’я на первинну медичну допомогу. Об’єктами цього аудиту були 23 установи, які надають первинну медичну допомогу в 5 областях та столиці.

«Аудитори виявили, що ці установи використовували кошти, отримані від НСЗУ, на власний розсуд, не здійснювали обліку наданих медичних послуг. Деякі установи порушували умови договорів, зокрема через те, що не мали необхідного обладнання та працювали без дозвільних документів. При цьому НСЗУ не ініціювала припинення дії таких договорів, і майже 50 млн грн були використані з порушеннями, що містять ознаки кримінальних правопорушень», - підкреслив член Рахункової палати.

Водночас він зазначив, що центральна влада не забезпечила первинній медичній ланці умов для ефективної діяльності. Так, технічні можливості електронної системи охорони здоров’я недостатні і не дають змоги формувати необхідні вибірки і звіти.

«У перевірених установах фактична кількість підписаних декларацій з пацієнтами на одного лікаря перевищує встановлені нормативи на 28–88%. Це створює надмірне навантаження на лікарів, а отже, несе ризики надання пацієнтам неякісної первинної медичної допомоги», – сказав Невідомий.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці серпня Мінфін прогнозував, що наступного року доходи місцевих бюджетів зростуть порівняно з 2021 роком на 16,2%, або на 57,6 млрд грн.

Дохідна частина місцевих бюджетів за січень - липень цього року виконана майже на 190 млрд грн, що на 33,0 млрд грн більше за показник аналогічного періоду торік.

Фото: rp.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-