Рахункова палата прагне запобігати порушенням, а не доводити до покарань – Пацкан

Рахункова палата прагне запобігати порушенням, а не доводити до покарань – Пацкан

Укрінформ
Аудитори Рахункової палати зацікавлені передусім у запобіганні фінансовим порушенням і навчанні працівників обласних та місцевих органів влади, щоб вони ефективно планували й використовували бюджетні кошти, а не в тому, щоб карати їх за допущені прорахунки.

Таку позицію висловив 3 серпня голова Рахункової палати Валерій Пацкан на конференції «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати» в Одесі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Розвиток та процвітання місцевих громад залежить чи не в першу чергу від ефективності планування та використання коштів і майна. І саме цими питаннями Рахункова палата як незалежний конституційний вищий орган фінансового контролю опікується вже 25 років. І ми хочемо, щоб позитивні зрушення на місцях були ще більш помітні та дієві», - зазначив Пацкан.

За його словами, головним заданням аудиторів Рахункової палати є навчання фінансовій грамотності фахівців місцевих рад, щоб не допускати прорахунків при плануванні бюджетів та використанні бюджетних коштів і майна.

За результатами ревізій, проведеними фахівцями Рахункової палати, правоохоронні органи зараз розслідують більше ста кримінальних проваджень. Йдеться про виявлені грубі порушення фінансової дисципліни, за які притягнуто до відповідальності сотні держслужбовців.

«Однак ми прагнемо передусім запобігати фінансовим порушенням, а не доводити справу до кримінальних проваджень і покарань винуватців. Хоч іноді без цього не обійтись», - наголосив Пацкан і на зустрічі з журналістами за підсумками конференції.

Голова Рахункової палати навів факти порушень фінансової дисципліни, зокрема, боку керівників управлінь охорони здоров’я і медичних закладів, які були залучені до боротьби з пандемією СOVID-19.

«Наші фахівці проаналізували, що закупівлі аналогічних товарів для боротьби з COVID здійснювалися за цінами, які в рази відрізняються. Приміром, респіратори «Мікрон» Херсонська обласна інфекційна лікарня закуповувала від 15 грн за штуку, а Курахівська міська лікарня − за 160 грн. Різниця в ціні − майже в 10 разів. Або такий приклад з Одещини: обласний клінічний медичний центр заплатив 11 грн за кілограм медичного кисню, натомість комунальний медичний центр Чорноморської міської ради купував його по 55 грн за кг. Такі рішення на місцях призводять до неефективного використання коштів платників податків», - зауважив Пацкан.

Читайте також: Під час кожного п’ятого контрольного заходу - Пацкан про ознаки кримінальних порушень

Аудитори також виявили низку порушень при закупівлі в Одесі машин «швидкої допомоги» за рахунок бюджету області та державних субвенцій. Зараз за виявленими фактами правоохоронці теж здійснюють кримінальні провадження.

Щоб у подальшому не допускати подібних порушень фінансової дисципліни, Рахункова палати готова реалізувати при підтримці Європейського Союзу спеціальний проєкт із навчання фінансовій грамотності фахівців місцевих громад.

Пацкан зауважив, що за пропозиціями Рахункової палати внесено низку змін до чинного законодавства, щоб запобігти фінансовим порушенням у діяльності відомств та держустанов.

Учасники конференції «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати» теж ухвалили резолюцію, спрямовану на більш ефективну роботу фінансових структур обласних та місцевих рад, усунення прорахунків при плануванні та використанні бюджетних коштів.

Наступні конференції Рахункова палата організує у Харкові, Ужгороді та Києві. Положення резолюцій, які будуть прийняті їх учасниками, теж ляжуть в основу пропозицій Рахункової палати, що будуть внесені на розгляд депутатів Верховної Ради і Кабміну для внесення змін до законодавства і підзаконних актів Кабміну.

На сьогоднішній конференції в Одесі також виступив голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький, керівник команди експертів міжнародного проєкту «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні» Інгуна Судраба та ряд голів облрад і ОТГ південних областей України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-