За I півріччя видатки бюджету не виконані на 44 мільярди - Рахункова палата

За I півріччя видатки бюджету не виконані на 44 мільярди - Рахункова палата

Укрінформ
Видатки загального фонду державного бюджету за перше півріччя 2021 року менші від запланованих на 44,3 млрд грн (7,3%), зокрема, не виконано план видатків за програмами Міністерства охорони здоров'я, Міноборони, Мінсоцполітики та Мінагрополітики.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Рахункової палати.

"Попри перевиконання плану доходів за перше півріччя, видатки загального фонду державного бюджету менші плану на 44,3 млрд грн (7,3%). Не виконаний план видатків за програмами МОЗ, Міноборони, Мінсоцполітики, Мінагрополітики", - йдеться в повідомленні.

За словами голови Рахункової палати Валерія Пацкана, на 8,4 млрд грн, або 10%, не виконаний план видатків МОЗ. Із них 3,4 млрд грн − на реалізацію програм державних гарантій медичного обслуговування населення та 1,4 млрд грн − на проведення вакцинації.

На 4,3 млрд грн (7,9%) менше плану виконані видатки Міністерства оборони. Із них 1,9 млрд грн − на забезпечення діяльності ЗСУ, підготовку кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни та 1,8 млрд грн – на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів і обладнання.

Також не виконаний план видатків Мінсоцполітики − на 3,3 млрд грн (1,9%), із яких 1,6 млрд грн − на виплату деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплату послуг окремим категоріям населення, та Мінагрополітики − на 1,1 млрд грн (51%), із них майже 816 млн грн − на фінансову підтримку сільгосптоваровиробників.

Читайте також: Дефіцит бюджету у 2024 році має знизитись до 2,7% - Мінфін

«Водночас спостерігається позитивна тенденція з виконанням плану доходів за перше півріччя. За цей час він перевиконаний майже на 5% − 23,7 млрд грн. Найбільше перевиконано план ПДВ із урахуванням бюджетного відшкодування − на 12,7 млрд грн; податку на прибуток підприємств − на 8,2 млрд грн; акцизу із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) – на 4,4 млрд грн», − зазначив Пацкан.

При цьому, додав очільник Рахункової палати, на 3 млрд грн не виконаний план акцизного податку із вироблених в Україні підакцизних товарів; на 0,4 млрд грн − податку та збору на доходи фізичних осіб.

«Не виконується і план державних запозичень – за перше півріччя до загального фонду державного бюджету отримано на 78,7 млрд грн менше плану − 260 млрд грн. Державних зовнішніх запозичень – на 63% менше плану, тоді як від розміщення облігацій внутрішніх державних позик надійшли всі 100% плану − 213 млрд грн», − зазначив Пацкан.

Читайте також: Мала приватизація: за перше півріччя очікують ₴1,67 мільярда

Він також зауважив, що від приватизації державного майна надійшло 1 млрд грн, що менше плану на 8,4 млрд грн (89%).

Як повідомлялось, за оперативними даними Державної казначейської служби, за січень - червень 2021 року видатки за загальним фондом державного бюджету становили 558,4 млрд грн, або 92,6% від розпису звітного періоду. Фінансування соціальних видатків, видатків на оборону, на обслуговування боргу та субвенції й дотації місцевим бюджетам здійснювалось у повному обсязі відповідно до розпису на підставі платіжних доручень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-