FreeViasna: у Києві - акція на підтримку ув’язнених білоруських правозахисників

FreeViasna: у Києві - акція на підтримку ув’язнених білоруських правозахисників

Фото
Укрінформ
Представники правозахисних організацій України, зокрема Центру громадянських свобод, провели 17 вересня у Києві акцію солідарності з активістами Білоруського правозахисного центру “Весна”.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, акція#FreeViasna (#СвободуВесне) відбулася на пішохідному мосту над Алеєю Героїв Небесної Сотні, на якому розміщено банер #FreeViasna, що впродовж місяця нагадуватиме про проблему політичних репресій і тотального недотримання прав людини, з якою сьогодні стикаються білоруси.

“Сьогодні рівно рік, як був затриманий перший із семи представників правозахисного центру “Весна” - це Марфа Рабкова. Шестеро інших представників також були затримані. Всі вони зараз перебувають в політичному ув’язненні в СІЗО Білорусі. Ми долучаємося до міжнародної ініціативи і відгукнулися на заклик Міжнародної федерації за права людини. Сьогодні не тільки в Києві, а й у Варшаві, Тбілісі, в Парижі відбуваються подібні акції на підтримку правозахисників з “Весни”, - сказав координатор кампанії #BelarusWatch Центру громадянських свобод Сергій Прохоров.

Читайте також: У Києві затримали двох нелегалів із Білорусі - СБУ передала їх міграційній службі

Він нагадав, що визнано політв’язнями в Білорусі вже 700 людей, за іншою інформацією, їх близько тисячі. Що 25 років “Весна”, з початку правління режиму Лукашенка, захищає права людини і допомагає громадянам в Білорусі, а зараз правозахисники самі потребують підтримки - це Валентин Стефанович, Алесь Беляцкий, Марфа Рабкова, Леонід Судаленко, Тетяна Ласиця, Андрій Чепюк і Володимир Лабкович.

“Всі ці семеро представників правозахисного центру “Весна” сьогодні перебувають за гратами, хоча вони не мають стосунку до жодного кримінального злочину. Ці люди просто боролися за законні права громадян Білорусі”, - підкреслив Прохоров.

Акція #FreeViasna на підтримку ув’язнених правозахисників Білорусі відбулася у Києві / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Українські правозахисники нагадали під час акції історії боротьби цих своїх білоруських колег за права людини в Білорусі. Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова розповіла, що Алесь Беляцкий має 25-річний досвід правозахисної діяльності, у 1996 році, після того, як мирна демонстрація “Чорнобильський шлях” була жорстоко придушена, заснував ініціативу “Веснаʼ96”, що стала правозахисним центром, який показував, зокрема, що жодних демократичних виборів у Білорусі не відбувалося. Вона нагадала, що за свою діяльність “Беляцкий відзначений усіма можливими правозахисними преміями у світі”, зокрема премією ООН, преміями Вацлава Гавела та академіка Андрія Сахарова.

“Ми вийшли для того, щоб сказати, що права людини — це як рівень води. Якщо він десь падає, то про це кричать правозахисники. Але якщо правозахисників, журналістів, активістів ув'язнюють, це означає, що в небезпеці все суспільство. Все білоруське суспільство в небезпеці, тому що сидять Алесь Беляцкий та його колеги. Саме тому по всьому світу ми хочемо кричати про те, що рівень прав падає в Білорусі і він потягне за собою весь регіон”, - підкреслила Романцова.

Читайте також: СБУ провела антитерористичні навчання поблизу кордону з Білоруссю

Про історії інших в’язнів - правозахисників «Весни» розказали спостерігач Національного превентивного механізму Олександр Гатіятуллін, голова правління експертної групи «СОВА», член правління Української асоціації оцінювання Михайло Сава, голова Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини Олексій Біда, представниця Центру прав людини ZMINA Дінара Касімбекова, виконавчий директор ГО «Точка опори» Тимур Левчук, голова Луганського обласного правозахисного центру “Альтернатива” Валерій Новіков.

Вони нагадали, зокрема, що умови утримання для всіх політичних в’язнів, в тому числі і правозахисників, – нестерпні, їм навмисно створюють обмеження в листуванні і побаченнях, до них не допускають адвокатів. В’язні стикаються з психологічним тиском, їм не надається належна медична допомога тощо.

Як зазначалося, в межах кампанії #BelarusWatch на сайті Центру громадянських свобод буде опубліковано відкриту заяву, що покликана в черговий раз привернути увагу української та міжнародної спільноти на репресії правозахисників, активістів і журналістів в Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-