У Нідерландах експерти обговорили досягнення та виклики за 30 років Незалежності України

У Нідерландах експерти обговорили досягнення та виклики за 30 років Незалежності України

Фото
Укрінформ
У Гаазі українські та нідерландські експерти взяли участь у конференції, де обговорили місце України в Європі, досягнення та виклики за 30 років Незалежності.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Першим слово мав політолог, професор Києво-Могилянської академії та науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань, який розповів про русифікацію України та обмеження використання української мови за радянських часів. Він зазначив, що навчання у вищих навчальних закладах було російською мовою і лише 10% лекцій проводилися українською мовою, тож молодь того часу фактично не мала вибору.

“Однак багато чого змінилося з того часу. Було проведено опитування. Ми поставили питання чи погоджуєтеся ви з тим, що усі мешканці України мають володіти українською. І 80% відповіли так. Варто зазначити, що схід України також із цим погоджується. Тож це величезні зміни”, - наголосив він під час свого виступу.

Читайте також: У Нідерландах виступили в суді ще восьмеро родичів жертв рейсу МН17

А також навів окремі статистичні дані, що понад 70% українців пишаються тим, що вони громадяни України і їхня кількість стрімко зросла саме за останні роки.

Своєю чергою, народний депутат України з фракції "Слуга народу" Андрій Жупанин говорив, зокрема, про відновлення динаміки стосунків з Нідерландами та іншими країнами ЄС після тривалого періоду закриття кордонів та обмеження на проведення зустрічей у зв’язку із карантинними обмеженнями.

У Нідерландах експерти обговорили досягнення та виклики за 30 років Незалежності України / Фото: Ірина Драбок

“Чому я говорю саме про відновлення стосунків, бо через коронавірус наші стосунки останнім часом не були такими плідними і зараз ми маємо поновити діалог та комунікацію”, - зазначив він.

Жупанин також наголосив на нагальності питань щодо анексії Криму, війни на сході України та тривалої постійної агресії РФ щодо України. Зазначив, що напруженість на російсько-українському кордоні залишається високою. Щоб захиститись, ЄС має підтримувати Україну, адже Росія становить загрозу не лише для України.

Старший науковий співробітник Інституту Клінгендейл Боб Дін, який вивчає українське питання у європейських наукових дослідженнях відзначив, як був вражений, що велика частина громадян України цікавляться політикою, а дехто навіть занурені у неї з головою.

Читайте також: У Нідерландах з 25 вересня відбудеться чергове послаблення карантину

“Ти можеш їхати у таксі в Україні і таксист тобі розповість про партії, які пройшли до Верховної Ради, скільки в кого місць, і це дуже вражаюче, адже більшість нідерландців цього не знають. Українці дуже залучені до усіх політичних процесів в країні, активно слідкують за тим, що відбувається в державі”, - сказав він.

Колишній перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг на конференції говорив про війну на сході України, зокрема, згадав Широкине, де не вщухає вогонь та продовжуються постійні обстріли українських позицій.

“Роками ситуація не змінюється. Якщо ви прочитаєте звіт ОБСЄ, то побачите, що вже 7 років діє військовий конфлікт. І це дуже важко збагнути, що те, що відбувається в Україні, можливо в 21 столітті”, - зазначив він.

Читайте також: Венедіктова зустрілася у Нідерландах з родичами загиблих рейсу МН17

На конференції також були представлені інформативні економічні презентації від ДТЕК, СП "Галка Лтд", компанії Vanderlande, нідерландського банку розвитку підприємництва ФМО.

Також усіх гостей частували українською кухнею за рецептами відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Під час заходу також були представлені українські товаровиробники з Херсонської, Рівненської та Житомирської областей. Зокрема, вина Виноробного господарства князя П.М. Трубецького та АР «Білозерський», пиво «Бердичівське» та кондитерські вироби «Аметист Плюс».

Організаторами заходу виступили Посольство України в Нідерландах та Фундація OpenDoorUkraine.NL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-