МОЗ готується до нової COVID-хвилі: вже розгорнули майже 39 тисяч ліжок

МОЗ готується до нової COVID-хвилі: вже розгорнули майже 39 тисяч ліжок

Укрінформ
В Україні медичну допомогу хворим на COVID-19 надаватимуть близько 250 лікарень, до першої хвилі уже готові майже 39 тисяч ліжок.

Про це в інтерв'ю порталу Ліга повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ. 

"У нас законтрактовано близько 250 лікарень, готових надавати послуги пацієнтам з COVID-19. Вони поділені на першу і другу хвилі реагування. На першу хвилю готові майже 39 000 ліжок, з яких 96% з киснем. Близько 3000 ліжок – реанімаційні. На другу хвилю реагування у кожній області додатково визначено 2-3 лікарні", - сказав Кузін.

За його словами, на стаціонарну допомогу таким хворим є 11,8 млрд грн. Крім того, 8 вересня оновлено стандарти лікування коронавірусної хвороби відповідно до рекомендацій ВООЗ, Європейського бюро CDС, американського CDC.

Заступник міністра повідомив, що також закуплено спеціалізоване медобладнання, зокрема 161 апарат КТ і 146 рентген-апаратів для опорних лікарень.

Читайте також: У Києві та 16 регіонах перевищений рівень захворюваності на COVID-19

Зараз, як повідомив Кузін, реанімаційні ліжка зайняті на 23%, ліжка з киснем – на 17%, апарати ШВЛ – на 8%.

Він нагадав, що максимально система охорони здоров'я може виділити 90 тис. ліжок для лікування хворих на COVID-19. Ця кількість з урахуванням лікарень першої, другої хвиль та резерву.

За словами головного держсанлікаря, при використанні лікарень першої та другої хвилі можливі обмежений доступ до звичайних медпослуг, несвоєчасна госпіталізація і діагностика, відмова у планових госпіталізаціях тощо.

Як повідомляв Укрінформ, 13 вересня Кабінет Міністрів ухвалив зміни до постанови № 1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19.

Зокрема, зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції, так звані жовтий або зелений, та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Так званий жовтий сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а “зелений” - про повний курс.

Читайте також: Бізнес сам обиратиме, як працюватиме за карантинних обмежень - Ляшко

У разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спрощено вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з “жовтими” чи “зеленими” COVID-сертифікатами.

Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть “жовтого” чи “зеленого” COVID-сертифікату.

У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише у разі, якщо 100% працівників мають “зелений” COVID-сертифікат.

Постанова набирає чинності через 7 днів від моменту публікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-