У Києві 40 підлітків зі сходу України вчили медіанавичкам у спеціальній школі

У Києві 40 підлітків зі сходу України вчили медіанавичкам у спеціальній школі

Фото
Укрінформ
40 підлітків із Донецької та Луганської областей пройшли навчання у Києві у Школі документалістики та медіа для підлітків Донбасу DocUaDream.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповіли учасники й організатори проєкту.

Протягом двох освітніх сесій, по 10 днів кожна, у проєкті DocUaDream взяли участь підлітки з Красногорівки, Новомихайлівки, Щастя, Станиці Луганської, Лисичанська, Золотого та Мар’їнки. З учасниками постійно працювали вісім викладачів з документалістики, журналістики, операторської та фотомайстерності, монтажу та IT.

Як розповіла керівниця Школи документалістики та медіа Наталія Ящук, вона їздила в місця “сірої зони” на Донбасі, де зустрічалася з потенційними учасниками, заохочуючи їх до участі в проєкті.

Читайте також: Жителі півдня та сходу України не довіряють журналістам

“Ми отримали 68 вмотивованих заявок, з них до Києва приїхали 40 учасників, які навчалися протягом 4-ох тижнів. Ми створили навчальний курс, зібрали найфаховіших викладачів. Таким чином, ми ведемо роботу з підлітками Донбасу щодо їхньої реінтеграції в Україну”, - зазначила Ящук.

Результати двох освітніх сесій Школи документалістики та медіа для підлітків Донбасу DocUaDream / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

В умовах карантинних обмежень всі лекції доводилося проводити віддалено, а ось практичні заняття вже відбувалися у Києві — розповіла керівниця навчального напряму, режисерка Лариса Артюгіна.

“Ми мали лекції і практичні заняття. Всі лекції відбувалися онлайн. Ми поєднували викладачів із досвідом і досить молодого віку, тобто базову школу і нові тренди. На практичні ж заняття студентів привезли до Києва, щоб мати можливість показати вживу фахову техніку, студії, роботу фахівців у локаціях”, - сказала Артюгіна.

Читайте також: Підвищення рівня медіаграмотності: МКІП та Міносвіти уклали меморандум

У DocUaDream також мають намір допомогти юним учасникам проєкту розвивати здобуті знання й після їхнього повернення додому - розповіла координаторка педагогічного напрямку проєкту Марія Лемберг.

“Ми знайшли можливість відкрити в Лисичанську перший гурток, який, сподіваємося, зможемо підтримувати за допомогою менторської участі наших викладачів й купуватимемо туди необхідну техніку, щоб діти змогли продовжувати те, чому їх навчили в Києві”, - зазначила Лемберг.

Учасники проєкту також розповіли, що до школи долучалися гостьові спікери, серед яких актори Ірма Вітовська та Андрій Альохін, журналісти Яніна Соколова, Андрій Макаренко, Богдан Кутєпов та Стас Козлюк.

Читайте також: Користувачі «ВК» на півдні та сході України поширюють переважно проросійський контент

Окрім того, у проєкті 24/7 працювали психологи. Їхньою метою було сприяння адаптації учасників до нового середовища та навчання, допомога у подоланні можливих травм, з якими приїжджали учасники.

За результатами двох освітніх сесій підлітки створили: 10 документальних фільмів, 10 статей, 10 документальних фотопортретів, 40 власних сайтів.

Метою проєкту DocUaDream було надання підліткам, яких зачепила війна, навичок реалізовувати творчу ініціативу та розвивати здібності засобами документалістики, створювати медіаплатформи для поширення своїх творчих робіт, розвивати критичне мислення в умовах конфліктних ситуацій, створювати неконфліктне середовище в інтернет-просторі.

Проєкт DocUaDream здійснюється Громадською організацією “НОВИЙДОНБАС” у партнерстві з Благодійною організацією “Благодійний Фонд “Громадяни” за підтримки Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-